elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia recorda els anys de Guerra Civil i postguerra

Dénia recorda els anys de Guerra Civil i postguerra
    MÉS FOTOS
    Dénia recorda els anys de Guerra Civil i postguerra - (foto 2)
    Dénia recorda els anys de Guerra Civil i postguerra - (foto 3)

    L'Ajuntament de Dénia, a través de l'Arxiu Històric Municipal de la ciutat, ha elaborat el projecte d'activitats culturals "Fem memòria. Dénia, guerra i repressió", coincidint amb el 80 aniversari de la Guerra Civil espanyola. Com ha assenyalat l'alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt, en la presentació que ha tingut lloc este matí en l'ajuntament, "entenem que oblidar o mirar cap a altre costat no és el camí per a aconseguir un país plural, tolerant i democràtic i, en esta línia, desitgem que amb estes actuacions culturals arribem a un millor coneixement en pro d'una millor convivència democràtica".

    Grimalt ha presentat la iniciativa acompanyat pel regidor de Cultura, Rafa Carrió, l'arxivera municipal, Rosa Seser, i el coordinador tècnic de la seu universitària de Dénia de la Universitat d'Alacant, institució que col·labora amb el projecte, Alexandre Peretó.

    El projecte "Fem memòria. Dénia, guerra i repressió" es va encetar al mes d'abril amb les activitats d'homenatge als deniers víctimes del nazisme i ara es reprèn amb una programació que es prolongarà fins a finals d'any i que inclou un cicle de conferències, visites guiades pels espais de guerra i repressió, dos exposicions, l'edició i presentació de dos llibres sobre la Guerra Civil a Dénia i activitats de difusió didàctica dirigides a l'alumnat d'Educació Secundària. A més se celebrarà un acte en homenatge a les víctimes dels bombardejos que va patir Dénia entre 1937 i 1939, programat per al 18 d'octubre, coincidint amb la data del 80 aniversari del bombardeig més cruent de la guerra, que es va cobrar la vida de 14 persones, 12 soldats i dos civils, un pare i un fill que s'havien refugiat en la trinxera excavada al carrer de la Via.

    El cicle de conferències s'enceta el 20 de setembre, amb una conferència del catedràtic d'Història Contemporània en la Universitat d'Alacant José Miguel Santacreu Soler titulada "Parlem de memòria històrica", que centrarà i contextualitzarà el cicle, segons ha indicat Rosa Seser. Antonio Calzado Aldaria, de la Universitat de València, oferirà el 5 d'octubre la conferència "Vivir la guerra en la retaguardia". El 19 d'octubre, l'investigador Miguel Salvador Puchol parlarà sobre els bombardejos a Dénia durant la Guerra Civil. Puchol ha elaborat un estudi exhaustiu sobre el tema, emprant molta documentació coneguda i una altra inèdita, que pot esdevindre "un treball definitiu" que aporte l'exactitud que mancava fins ara sobre el nombre de bombardejos i el total de víctimes que van ocasionar, entre unes altres dades d'interés.

    El cicle continua el 15 de novembre amb la conferència "Defenses de guerra a la costa de la Marina Alta" de l'arquitecte Andrés Martínez Medina, professor de la Universitat d'Alacant i finalitzarà el 22 de novembre amb la ponència "Dénia, centro de represión de posguerra. Visicitudes de los vencidos" que oferirà Francisco Moreno Sáez, membre del grup de supervisió de l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant.

    Les conferències se celebraran a la Casa de Cultura de Dénia, a les 20 hores.

    L'Arxiu Municipal ha organitzat també dos visites gratuïtes pels espais de guerra i repressió, guiades per l'historiador Jaume Sau amb col·laboració de Rosa Seser. El diumenge 21 d'octubre, la ruta serà urbana i el dia 28 d'octubre, es visitarà el conjunt militar de la Venta del Burro, amb la col·laboració de l'expert Vicent Larios. Ambdós visites començaran a les 10 hores. Per a participar-hi cal fer una inscripció prèvia telefonant als números 638 899 230 o 966 420 940.

    Del 26 d'octubre al 2 de desembre, s'exhibiran al Centre d'Art l'Estació les exposicions "Dénia, temps de guerra i repressió, 1936-1939" i "Arquitecturas para la defensa de la costa mediterránea (1936-1939)".

    L'Arxiu Municipal ha plantejat l'exposició "Dénia, temps de guerra i repressió, 1936-1939" en dos branques, una dedicada als deniers que van anar al front i una altra sobre com es va viure a Dénia la guerra des de la rereguarda, amb articles i material arreplegat en l'Arxiu al llarg dels anys, "que és el que més ens acosta a les persones que van viure aquella època", ha afegit Seser. Entre este material, s'hi podran llegir transcripcions de part de les d'entrevistes que Pep Bertomeu va realitzar per a l'Arxiu entre 2006 i 2007 als protagonistes d'aquella guerra i postguerra, agrupades per temes.

    L'exposició sobre les arquitectures per a la defensa de la costa, muntada amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant, es mostrarà simultàniament en una altra de les sales del Centre d'Art l'Estació.

    El projecte "Fem memòria. Dénia, guerra i repressió" es completa amb l'edició dels llibres Història i memòria, La Guerra Civil a Dénia, coordinat per Rosa Seser i editat per l'Ajuntament de Dénia, i Brigadistes. Les Brigades Internacionals i el seu servei sanitari a Benissa i Dénia, 1936-1939, una obra de Robert Llopis Sendra coeditada per l'Ajuntament de Dénia i Publicacions Universitat de València. Ambdós obres seran presentades en els mesos pròxims.

    Es tracta, com ha assenyalat el regidor de Cultura, de "seguir l'esperit de la Llei de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana, amb la intenció d'arribar a tots els sectors de la societat i perquè els nostres avantpassats mereixen que se'ls recorde amb actes d'este tipus".

    Pujar