27 de setembre de 2020 27/9/20

Dénia posa en marxa un programa de visites al patrimoni agrari de la Marina Alta guiades per productors locals

Dénia posa en marxa un programa de visites al patrimoni agrari de la Marina Alta guiades per productors locals - (foto 1)

  La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, amb l'Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 i dins el Pla d'Acció Local «Dénia&Marina Alta Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia, ha posat en marxa el programa ecoturístic comarcal "Descobreix el paisatge" 2018/2019. Entre febrer d'enguany i gener del 2019 s'han programat deu visites al territori de la Marina Alta i una visita especial a l'Horta de València guiades per productors i productores agroalimentaris, amb la participació d'un total de 23 empreses productores locals.

  La iniciativa ha estat presentada este matí pel regidor de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic, Josep Crespo, Àlvar Kuehn, tècnic d'agricultura de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, Àlex Romà, regidor d'Agricultura d'Alcalalí, i Miguel Andrés, en representació de la SAT "Llauradors d'Alcalalí", municipi on s'enceta este programa de visites guiades el proper 25 de febrer.

  Esta primera visita es farà coincidint amb el Feslalí "Alcalalí en flor", la festa de la floració de l'ametler que se celebra a la població. Consistirà en una visita als camps d'ametlers, guiada pels membres de la SAT "Llauradors d'Alcalalí", en què els participants coneixeran de primera mà el procés de cultiu i recol·lecció de l'ametla.

  Totes les visites del programa són gratuïtes, de dificultat baixa i tindran una duració aproximada de 3 hores. Les places són limitades i les persones interessades a assistir s'han d'inscriure abans del dijous previ a cada visita, enviant un correu electrònic a l'adreça deniaviva@ayto-denia.es.

  El punt de trobada i eixida des de Dénia serà la Casa Municipal de Cultura. L'horari d'eixida de l'autobús que desplaçarà els participants és a les 9.30 hores, excepte als mesos d'estiu (juliol i agost), que eixirà a les 17.30 hores de la vesprada. A les localitats on es faça la visita, el punt de trobada i eixida serà sempre davant de l'ajuntament del municipi, a les 10 hores. Als mesos d'estiu s'eixirà a les 18 hores.

  El programa 'Descobreix el paisatge' compta amb la col·laboració dels ajuntaments d'Alcalalí, Teulada, Vall de Gallinera, Pego, Poble Nou de Benitatxell, Benissa, Vall d'Ebo, Vall d'Alcalà, Jesús Pobre, València i la Mancomunitat de la Vall de Pop.

  Entre els objectius principals del programa, el regidor de Medi Ambient denier ha destacat la posada en valor del patrimoni agrari i el territori local, la dinamització turística de l'entorn mediambiental i agroecològic, la visibilització dels espais agraris i mediambientals, la promoció del coneixement i divulgació sobre l'agricultura, la producció local, especialment l'ecològica, l'arquitectura tradicional i un ús responsable del territori.

  Calendari

  Alcalalí (25 febrer)
  SAT Llauradors d'Alcalalí
  Camps d'ametllers
  Teulada + Llíber + Xaló (7 abril)
  Finca La Cuta, Cooperativa de Teulada,
  Cooperativa de Xaló
  Finca de lavanda, vinyes i Cooperativa

  Vall de Gallinera (6 maig)
  Crisopa, Cooperativa Muntanya i
  Cooperativa Sant Roc de Benialí
  Camps de cirerers, oliveres, garrofers i Cooperativa

  Pego (16 juny)
  Pego Natura, Coopego i Horta Sana
  Camps d'arròs, fruiters diversos i Cooperativa

  Poble Nou de Benitatxell + Xàbia (14 juliol)
  Biomoscatell, Oli de Xàbia
  Vinyes i oliveres

  Benissa (25 agost)
  Uvas Cabrera, Joan de la Casa
  Vinyes

  Xaló + Vall d'Ebo + Vall d'Alcalà (16 setembre)
  Cooperativa de la Vall d'Ebo, Tonet Puig,
  Productors en Vall d'Alcalà
  Vinyes i perelloners

  València (21 octubre)
  Horta Viva, Belloch - Giner
  Camps i un sequer de xufes

  Dénia (10 novembre)
  Hort Obert, Mandarines ecològiques Dénia
  Horts d'hortalisses i de tarongers

  Visita comarcal de professionals de la cuina i la restauració (14 gener 2019)

  Jesús Pobre (26 gener 2019)
  Associació del Mercat del Riurau, Les Freses
  Vinyes i camps de blat

  Pujar