elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Bernat Cardona dona a l’Arxiu de Dénia un conjunt de miniatures fetes pel seu avi durant l’empresonament a Alacant després de la guerra

Bernat Cardona dona a l’Arxiu de Dénia un conjunt de miniatures fetes pel seu avi durant l’empresonament a Alacant després de la guerra
    MÉS FOTOS
    Bernat Cardona dona a l’Arxiu de Dénia un conjunt de miniatures fetes pel seu avi durant l’empresonament a Alacant després de la guerra - (foto 2)
    Bernat Cardona dona a l’Arxiu de Dénia un conjunt de miniatures fetes pel seu avi durant l’empresonament a Alacant després de la guerra - (foto 3)
    Bernat Cardona dona a l’Arxiu de Dénia un conjunt de miniatures fetes pel seu avi durant l’empresonament a Alacant després de la guerra - (foto 4)

    En acabar la Guerra Civil, el denier José Bañó, afiliat a la CNT, fou represaliat pel franquisme i condemnat a 7 anys de presó en el reformatori d’adults d’Alacant. Allà degue coincidir amb molts altres deniers que van córrer la mateixa dissort, com Gabriel Pérez, Antonio Ballester, Jaime Fornés o Francisco Blanquer, així com amb els 19 presoners de Dénia que hi van ser afusellats.

    Durant l’estada en presó, Baño va dedicar part del seu temps a fer manualitats destinades a la seua filla, Maria Bañó. Es tracta d’objectes elaborats amb xicotets trossos de fusta que tallava amb una navalla o amb tires de pell. Alguns d’ells porten gravades les inicials de la destinatària, M.B.

    Eixe llegat, que la família ha atresorat durant anys com a record preat, ha sigut donat pel fill de Maria, Bernat Cardona Bañó, a l’Ajuntament de Dénia perquè s’incorpore al conjunt de materials vinculats a la Guerra Civil i la repressió franquista que custòdia l’Arxiu Històric Municipal.

    Els objectes donats són una caixeta fabricada amb tires de pell de colors, un xicotet avió subjecte a un imperdible per a prendre’l en la roba, un anell, socs de fusta, unes sabatetes de tacó i dos cistelles.

    Aquest conjunt es va poder veure l’any 2018 en l’exposició Dénia, temps de guerra i repressió, 1936-1939 organitzada per l’Arxiu Municipal en el Centre d’Art l’Estació, cedit per la família per a l’ocasió.

    José Bañó fou enviat a casa abans d’acabar la condemna, “als 4 o 5 anys d’haver sigut tancat a la presó”, per patir tuberculosi, explica el seu net. Una malaltia que va contraure per les pèssimes condicions del tancament i que li ocasionaria la mort l’any 1955.

    Ara, gràcies a la iniciativa de la família, els objectes que amb tanta estima José Bañó va crear pensant en la seua filla quedaran sempre en el record de la ciutat i seran conservats com a testimoni de la història.

    Pujar