elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcalde de Dénia: «Em preocupa que la gent vaja relaxant les mesures conforme passen els dies»

Alcalde de Dénia: «Em preocupa que la gent vaja relaxant les mesures conforme passen els dies»
  • Entrevista amb Vicent Grimalt per a conéixer com està abordant la desescalada un municipi en el qual el turisme és vital per a la seua economía

L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, compte a elperiodic.com com ha anat evolucionant l'anomenada «nova normalitat» en la localitat i confessa el seu temor al fet que la població vaja relaxant les mesures sanitàries amb el pas dels dies. Per al municipi, el turisme és un dels engranatges de la seua economia i el 50% és turisme nacional, la pandèmia deixa per tant un futur escenari ple de dubtes per al sector turístic.

PREGUNTA. Com ha sigut l'evolució de la Fase 1 en la localitat?

RESPOSTA. Fins a hora l'evolució ha anat bastant bé. S'ha sabut portar un bon confinament. La població ha sabut assimilar-ho i ha fet les coses conforme es requerien. El que em preocupa és que la gent va relaxant les mesures conforme passen els dies, i les conseqüències poden derivar en un augment dels contagis. Em preocupa que puga haver-hi un rebrot.

P. En quina mesura ha pogut reprendre la seua activitat econòmica els comerços de la localitat?

R. Per sort, han sigut molts els comerços que han tornat a obrir les seues portes. Els ha costat més als bars i restaurants. Encara no poden obrir dins, i per aqueix motiu són pocs els que han tret a la via publica les seues terrasses. Per als comerços resulta més fàcil, però per a l'hostaleria no tant.

P. Amb quina actitud s'ha dut a terme l'adaptació dels locals?

R. Alguns ho han fet i uns altres m'han comunicat que s'esperaran a canviar de fase per a ocupar també l'interior dels locals. Els hostalers afronten la situació amb molta preocupació, al cap i a la fi, és i serà un dels sectors més afectats.

P. I el sector hoteler, han proposat alguna iniciativa per a reactivar el turisme?

R. Si. Des de l'Ajuntament de Dénia hem dut a terme dues campanyes enfocades a xarxes socials que estan donant bons resultats. L'última d'elles va ser La teua casa sense la meua, va dirigida al turisme nacional que ens visita habitualment amb l'objectiu de consolidar el vincle emocional que els uneix amb la nostra destinació. Encara no sabem el nombre de visitants que tindrem a l'estiu, i el públic estranger, que ocupa més els hotels, serà el que més faltarà. Per això apel·lem al turista nacional amb l'esperança que es puga salvar la temporada d'estiu.

P. Respecte a les platges quin pla està dissenyant-se des de l'ajuntament?

R. A Dénia tenim 20 quilòmetres de platja, d'una banda, és un avantatge perquè és mes fàcil distanciar a la gent, però, d'altra banda, és més complicat controlar que la gent complisca. De moment, estem esperant des de fa dies les recomanacions de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) i la Secretària de Turisme. Hem pensat ja algunes mesures, però evidentment fins que no tinguem aqueixa recomanació poc més podem avançar.

P. Quines mesures ha adoptat o està adoptant l'Ajuntament per a frenar l'impacte econòmic del Coronavirus?

R. Des del primer moment, destinem 2 milions d'euros en ajudes per a famílies i empresaris. Estem molt abocats a tractar d'ajudar a les persones i famílies que estan acudint de manera reiterada al departament de serveis socials. I, d'altra banda, s'han concedit ajudes per a les taxes d'ocupació de via publica o la taxa de fems per a l'hostaleria.

Cal tindre en compte que ja s'han perdut falles, setmana santa i el pont de maig. Tres dates importants per a l'hostaleria on s'han deixat de crear moltes ocupacions. Durant aqueixos dies Dénia s'ompli i això dona la possibilitat de contractar més gent per al sector, però això no ha sigut així. A partir de la segona quinzena de juny, conforme vagen obrint els locals, esperem que es recuperen aquestes ocupacions i que vaja baixant la demanda en els serveis socials.

P. En resum, com es presenta la temporada estival 2020?

R. Amb molta incertesa i complicada. El 50% aproximadament dels turistes que venen Dénia són espanyols i d'aqueix percentatge molta gent és de segones residències. Per tant, aquests quan els deixen eixir vindran, potser no tants com habitualment. El problema que tenim ací és amb el turisme estranger, el mercat francés, alemany, belga, etc. si no els deixen vindre perquè no volen que isquen del seu país o prefereixen fer turisme al seu país l'estiu serà complicat.

P. Com encaixa el desig de la Generalitat de no haver demanat el passe a la Fase 2?

R. La veritat és que en aquests temes soc molt disciplinari. Si ho van fer supose que seria per un tema de pes com ho és la salut. Per tant, si van decidir que el millor per a tots és que anem passant tota la Comunitat al mateix temps sense deixar a ningú arrere pense que cal acceptar-lo. Encara que al principi va ser una garrotada, sobretot per al sector de l'hostaleria, perquè no és el mateix poder obrir també dins. Però cal acceptar-ho i esperar una setmana més. A partir de l'1 de juny esperem poder entrar en la Fase 2 o fins i tot, com estem veient, que el Govern central vaja suavitzant algunes mesures i que d'aqueixa manera s'escurcen els terminis per a tornar a la normalitat.

P. Un missatge final que vulga enviar als veïns?

R. Que la gent siga molt responsable i conscient de què no es tracta d'un refredat qualsevol. Han mort moltes persones i ha suposat una frenada importantíssima per al sistema socioeconòmic. Per tant, si tots complim al màxim el que se'ns demana, i som conscients que l'única manera d'eixir d'això és respectant les normes, tot anirà millor.

Pujar