elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Demanen relaxar les restriccions covid a les residències valencianes de majors: “Som els grans oblidats?”

Demanen relaxar les restriccions covid a les residències valencianes de majors: “Som els grans oblidats?”
  • Sanitat i Polítiques Inclusives es reuneixen aquest dijous per abordar aquesta possible relaxació mentre que les darreres dades de contagis en aquests centres donen una incidència pràcticament inexistent

Només cal ixir al carrer per comprovar-ho: el covid ha desaparegut de les nostres vides pel que fa a mesures sanitàries i tan sols hi ha una escletxa -a les farmàcies i el transport públic- que ens recorda que hi va haver un dia en què no podíem ixir al carrer, rebre visites a casa o reunir-nos amb més de tres persones.

Doncs això és exactament, salvant les distàncies, cosa que es viu a les residències de gent gran de la Comunitat Valenciana, en les quals romanen les mateixes restriccions que quan hi havia covid. És el que l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (AERTE) qualifica com a “cronificació de les restriccions”.

Les residències es regeixen en aquests moments per les mesures adoptades per la Conselleria de Polítiques Inclusives del mes d'abril passat i que estableixen l'exigència d'emplenar qüestionaris previs, la reserva d'habitacions per a aïllaments, que bloqueja aproximadament 400 places, la necessitat d'estructurar la organització del centre per unitats convivencials i, cosa que més afecta aquestes persones grans i els seus familiars, més de cara a l'arribada del Nadal: els requisits de les visites.

“Només ens deixen visitar la meua mare tres dies a la setmana, amb un temps màxim que de vegades és només d'una hora, amb un topall de dues persones per visita i ho has de demanar amb una setmana d'antelació. Com es pot entendre això si fos ens estem reunint amb normalitat?”, lamenta a elperiodic.com la filla d'una persona gran resident a un centre de València.

Una altra familiar lamenta que els nostres grans són els grans oblidats: “Com estan en aquests centres i no molesten, tant se val?”. Els familiars demanen una relaxació de les mesures i més tenint a la cantonada el Nadal, uns dies molt familiars i de reunió que poden ser molt complicats per als nostres majors en algunes situacions. De fet, als centres de discapacitat i salut mental valencians sí que es van fer grans passos cap a la normalitat.

Segons dades d'Aerte, només l'1,32% de les víctimes mortals en residències de gent gran la setmana passada de novembre a Espanya era positiu en còvid: “Estem en un nivell de casos en residents dels més baixos en gairebé un any i la incidència en els mateixos, quan hi ha casos, sol ser lleu", explica el president, José María Toro, a elperiodic.com.

Argumenta també l'associació residencial que els pocs brots que s'estan produint actualment a les residències són lleus, gairebé sense derivacions hospitalàries gràcies a la vacunació, la tercera dosi de la qual va reforçar encara més la protecció d'aquests centres. És per això que demanen eliminar les restriccions de manera definitiva: “Les persones que viuen en residències i el personal que hi treballa haurien de tornar a la normalitat”.

La Conselleria revisarà les mesures aquesta setmana

Precisament aquest dijous s'ha convocat una reunió entre la Conselleria de Sanitat i la de Polítiques Inclusives per abordar el manteniment o la relaxació de les mesures als centres residencials de la tercera edat. Des de Polítiques Inclusives aclareixen a elperiodic.com que la decisió es pren sempre en funció del que diga sanitat sobre la base dels criteris tècnics i epidemiològics.

Mentrestant, fonts de la conselleria de Sanitat apunten que, al principi, no es planteja cap relaxació de les mesures a causa de la seua vulnerabilitat ja que el virus continua existint, com tampoc es plantejarà a nivell hospitalari per aquesta mateixa raó.

Mentrestant, des d'Aerte insisteixen: “S'estan cronificant les mesures sense que la situació sanitària ho justifique, només l'1,67% de les víctimes mortals en residències en l'últim mes tenien COVID”, ha indicat el seu president José María Toro.

Pujar