24 de novembre de 2020 24/11/20

Cs demana considerar els cítrics com a “producte sensible” enfront de l'acord entre la UE i els països de Mercosur

Cs demana considerar els cítrics com a “producte sensible” enfront de l'acord entre la UE i els països de Mercosur - (foto 1)
  • Tormo critica la “inacció de Mollà” enfront dels principals problemes del sector: falta de coordinació duanera i noves malalties

El diputat de Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes Emigdio Tormo ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) per a millorar la competitivitat del sector agrari valencià davant l'aprovació de l'acord entre la Unió Europea i els països de Mercosur.

La iniciativa demana “reconsiderar l'impacte de l'acord i considerar al cítric com un producte sensible; instar al Govern central a implementar una millora en la coordinació dels controls d'entrada de mercaderies en els ports; enfortir els controls fitosanitaris; i dotar de majors recursos a l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries amb l'objectiu de millorar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià per a fer front a les noves plagues”.

Tormo ha explicat que “la falta de coordinació europea i nacional espenta als operadors econòmics a buscar els ports amb menors inspeccions i sancions, la qual cosa facilita l'entrada de productes que no compleixen els estàndards mediambientals i fitosanitaris europeus”. Això, segons el responsable d'Agricultura de Cs en el Parlament valencià, “ha fet que apareguen noves malalties com la ‘Xyllella fastidiosa’ o el Cotonet de Sud-àfrica, mentre que la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ni està ni se li espera”.

“Més de 600.000 tones de taronges s'han perdut en els últims mesos i el preu ha caigut un 23 per cent. A més la ‘Xylella fastidiosa’ porta anys campant, especialment pel camp de la província d'Alacant sense que ningú li pose remei”, ha afirmat Tormo, al mateix temps que ha exigit a la consellera que actue. En aquest sentit, ha lamentat que “s'haja deixat en mans d'una desconeixedora total del món agroalimentari un sector vital per al PIB Valencià” perquè “podria suposar la pèrdua de llocs de treball, la desconfiança i la pèrdua de credibilitat en el sector”.

Pujar