elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Progressen les actuacions per a l'adequació i recuperació de l’ Arborètum de Crevillent

Progressen les actuacions per a l'adequació i recuperació de l’ Arborètum de Crevillent
  • L'alcalde, José Manuel Penalva Casanova, i la regidora de Medi Ambient, Estefanía Salinas Peral, visiten els treballs que s'estan desenvolupant per part de la Conselleria en aquest espai natural que es trobava en estat d'abandó des de fa més d'una década

MÉS FOTOS
Progressen les actuacions per a l'adequació i recuperació de l’ Arborètum de Crevillent - (foto 2)
Progressen les actuacions per a l'adequació i recuperació de l’ Arborètum de Crevillent - (foto 3)
Progressen les actuacions per a l'adequació i recuperació de l’ Arborètum de Crevillent - (foto 4)

Els treballs de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica en l’Arborètum del CEMA Els Molins de Crevillent avancen a bon ritme. Així ho han pogut comprovar aquest matí l'alcalde, José Manuel Penalva Casanova, i la regidora de Medi Ambient i Lluita contra el Canvi Climàtic, Estefanía Salinas Peral, en la seua visita al recinte.

Les actuacions, que s'estan desenvolupant a través de Vaersa, tenen l'objectiu de condicionar i posar en valor aquest espai i poder complir així la funció de divulgació i educació ambiental, acostant la naturalesa als escolars i a la resta de la població a través de l'estudi i el contacte directe amb un dels seus elements més nobles, els arbres.

Com objectiu està recuperar la gran diversitat d'espècies arbòries i arbustives, gran part d'elles desaparegudes fa anys, i mantindre les diferents zones o sectors. .Així, entre molts altres, hi haurà un sector destinat al gènere Pinus, amb les principals espècies presents a la província d'Alacant; un que mostrarà la diversitat de tres gèneres mediterranis: Pinus, Arbutus i Quercus; i un altre dedicat als matolls, que inclourà plantes aromàtiques, espartars i plantes gipsícoles.

Algunes de les tasques programades són la millora dels accessos i la reposició de la xarxa de reg, que tindrà una longitud de 1.500 metres i serà automàtic. De la mateixa forma, es renovarà la senyalització amb nous cartells identificatius de cada espècie en els quals apareixerà el seu nom científic i el nom comú i la seua procedència. A més, es crearan nous cartells informatius i explicatius de cadascun dels sectors.

El termini d'execució dels treballs és de tres mesos, mentre que el pressupost destinat ascendeix a prop de 60.000 euros.

Prèviament a l'execució del projecte, s'estan realitzant actuacions com a desbrossaments selectius dels herbassars i matolls colonitzadors, fitació dels exemplars actualment morts, i reposició o retirada de les tanques de fusta en mal estat. Altres treballs que es pretenen realitzar són la instal·lació de bancs per a la contemplació del paisatge, aprofitant l'àmplia conca visual per a gaudir de la panoràmica, així com el condicionament de les escales d'accés entre tots dos sectors que es troben deteriorades.

L'alcalde, José Manuel Penalva, ha agraït de nou la labor, col·laboració i implicació de la Conselleria i ha destacat la seua alegria per l'avanç d'aquests treballs. “Hui dia ja són visibles els canvis i es pot apreciar la gran diferència i l'evolució que està experimentant l’Arborètum amb els treballs de desbrossament i l'adequació de la zona, que es trobava en un estat de total abandó”.

“És molt positiu per al poble de Crevillent poder recuperar a la fi l’Arborètum i la seua funció d'educació mediambiental. Ens han comentat els treballadors que molts veïns i veïnes s'està deixant veure per ací mostrant el seu interés i grat per aquest pas. És una cosa a celebrar, que ha costat que arribara i que, per descomptat, va alineada al compliment dels ODS i de l’Agenda 2030 de Crevillent, que hem aprovat fa molt poc i que inclou recuperar els nostres entorns naturals”, assenyala José Manuel Penalva.

“Era un objectiu de la Regidoria de Medi Ambient insistir perquè la recuperació de l’Arborètum fora una realitat. Ara gràcies a la Conselleria s'està materialitzant i tornarà a ser el lloc que va ser fa més de 15 anys. A més d'aquestes actuacions, des de l'Ajuntament de Crevillent s'ha signat un protocol al costat de la Generalitat Valenciana i la Fundación Mediterráneo per a poder recuperar també l'Aula de la Naturalesa i posar-la en funcionament, i en aqueixa línia continuarem treballant”, ha afirmat l'edil.

Pujar