23 d’octubre de 2020 23/10/20

Presentació dels últims treballs sobre Jiménez de Cisneros en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant

Presentació dels últims treballs sobre Jiménez de Cisneros en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant - (foto 1)
  • En l'acte van intervindre Ana Satorre, Daniel Belmonte, Borja Estela, Roque A. Ortiz i Consuelo Jiménez de Cisneros, neta i estudiosa de la seua obra

MÉS FOTOS
Presentació dels últims treballs sobre Jiménez de Cisneros en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant - (foto 2)
Presentació dels últims treballs sobre Jiménez de Cisneros en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant - (foto 3)
Presentació dels últims treballs sobre Jiménez de Cisneros en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant - (foto 4)

Dilluns passat 27 de gener va tindre lloc en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant un nou acte per a homenatjar la figura d'un dels geòlegs més destacats del primer terç del segle XX, gràcies al suport del seu director Jorge Olcina Cantos, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional, i a les gestions de Consuelo Jiménez de Cisneros, catedràtica de Llengua i Literatura i neta de l'il·lustre paleontòleg, Sr. Daniel Jiménez de Cisneros.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins de les impulsades des de l'Ajuntament de Crevillent per a donar a conéixer i reconéixer les aportacions d'aquest investigador a la geologia i la paleontologia de la serra de Crevillent, fa ara cent anys.

L’any 2016 un equip de treball conformat per Ana Satorre Pérez, directora de la Casa Municipal de Cultura de l'Ajuntament de Crevillent, F. Javier Molina Hernández, doctor en Geoarqueología i Daniel Belmonte Mas, arqueòleg professor d'ensenyament secundari, elaborava un treball que abordada des d'una perspectiva local, les principals aportacions de Jiménez de Cisneros a la serra de Crevillent.

El treball va aparéixer en 2017 en la revista d'etnografia que edita l'Ajuntament de Crevillent i aqueix va ser el punt de partida perquè, aquests mateixos investigadors, plantejaren la possibilitat d'una sèrie d'actes per a commemorar en 2019 el centenari dels treballs de síntesis de Sr. Daniel sobre la serra de Crevillent en la revista Ibèrica, una de les pioneres de la divulgació científica del primer terç del segle XX.

Gràcies al suport decidit de l'Ajuntament de Crevillent, l'àrea de Cultura d'aquesta institució va acollir la idea i, des d'un primer moment, l'anterior regidora de cultura, Loreto Mallol, va considerar interessant desenvolupar les diverses línies de treball plantejades. Després d'això l'actual regidor de Cultura, Jesús Ruiz, i el propi alcalde, José Manuel Penalva, han donat un impuls especial a tots els esdeveniments plantejats que s'han celebrat en els últims mesos amb gran acceptació entre el públic i amb assistència de diferents personalitats i institucions relacionades amb l'àmbit de la investigació geològica i paleontològica en el nostre àmbit.

A més, divendres 24 de gener es va tornar a completar l'aforament de la Casa Municipal de Cultura de Crevillent amb més de 200 persones en la presentació de l'última publicació i amb presència del director territorial d'Educació, Cultura i Esport, i dilluns 27 de gener es va repetir el ple, aquesta vegada en la Seu de la Universitat d'Alacant.

En l'acte de la seu universitària es van presentar els diferents materials preparats en els últims mesos per a homenatjar la figura de Sr. Daniel Jiménez de Cisneros. Entre els materials es troba la guia de visita de l'exposició, una edició facsimilar de la revista Ibèrica, el còmic il·lustrat per l'artista crevillentí Borja Estela i el volum amb fins a quinze col·laboracions científiques d'una vintena d'autors, part dels quals van assistir als actes.

Es va aprofitar a més per a presentar el documental del realitzador audiovisual crevillentí Roque A. Ortiz que, amb la col·laboració de Daniel Belmonte i Ana Satorre, han elaborat aquest recurs que acompanya a l'exposició i que en pocs dies estarà disponible en Youtube, com ho està ja també el tràiler del còmic, del mateix Roque Ortiz. A més l'acte ha sigut publicat en la web de la UA: https://bit.ly/2rbpagn

La taula, presidida per Consuelo Jiménez de Cisneros, es completava amb Jesús Ruiz, regidor de cultura de l'Ajuntament de Crevillent; Salvador Ordóñez, exrector de la Universitat d'Alacant, exsecretari d'estat d'universitats i investigació i autor d'un dels treballs presentats; José Enrique Tent-Manclús, professor titular del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat d'Alacant, també autor de dos dels treballs recollits en la publicació; el realitzador Roque A. Ortiz, per a explicar l'elaboració del documental i, finalment, Ana Satorre -tècnica de cultura Ajuntament de Crevillent- i Daniel Belmonte -arqueòleg, professor d'ensenyament secundari-, tots dos com a coordinadors dels diferents treballs plantejats entorn d'aquest centenari que pretén recuperar la labor de Jiménez de Cisneros, especialment a nivell local.

En qualitat de coordinadors, A. Satorre i D. Belmonte van agrair especialment a l'Ajuntament de Crevillent, a la família Jiménez de Cisneros, a la pròpia seu, allí representada pel seu director, Jorge Olcina, i a tots els que s'han implicat en el projecte, la inestimable col·laboració que fins ara els han prestat.

L'esdeveniment va comptar amb l'assistència de diversos representants de l'àmbit acadèmic de la Universitat d'Alacant, entre ells, el catedràtic de Geodinàmica Externa, Antonio Estévez; el coordinador del grau de Geologia, José Francisco Baeza; o Santiago Falces, tots ells del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat d'Alacant. A més va estar present en l'acte el catedràtic de Prehistòria Mauro S. Hernández o la professora Virginia Barciela, tots dos de la mateixa universitat. Assistents procedents de Caravaca, localitat natal de Sr. Daniel, de Múrcia, com ara l'acadèmic i investigador, Fernando López Azorín, van contribuir a un ple de la sala Rafael Altamira que va acollir l'esdeveniment.

Tancava l'acte Jorge Olcina, en qualitat de director de la Seu, agraint a tots els assistents i als organitzadors i participants dels actes la seua presència i esforç, alhora que feia una crida per a considerar la possibilitat que la serra de Crevillent aconseguira un rang de consideració especial per part de les diferents administracions que tenen competències per a això, tenint en compte de l'especial interés que, ja des dels treballs de Sr. Daniel i des de diferents punts de vista patrimonial, reuneix aquest enclavament. Unes paraules motivades sens dubte per l'especial atenció que Daniel Jiménez de Cisneros va prestar fa més de cent anys a aquesta alineació muntanyenca.

Pujar