El Marqués de Cerralbo, protagonista del quint capítol de “Univers Benlliure”
Aquest capítol va dedicat al monument funerari del Marqués de Cerralbo, on el Museu “Marià Benlliure” compta amb els principals elements del Panteó, el qual es troba a Ciudad Rodrigo (Salamanca)
La Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Crevillent, juntament amb el Museu Municipal “Marià Benlliure”, difon el quint capítol del cicle de documentals contemplats en la producció audiovisual titulada “Univers Benlliure”, la iniciativa amb la qual es pretén difondre el patrimoni artístic del qual gaudix el citat museu i que ja es pot veure des de la pàgina oficial de YouTube i les xarxes socials de l'Ajuntament. En aquesta ocasió, la peça escultòrica seleccionada és ‘El monument funerari del Marqués de Cerralbo’. Julio Trelis, director del Museu “Marià Benlliure”, destaca que “Benlliure va sobreeixir principalment pels retrats i els monuments públics, ja que van ser els temes que més va utilitzar durant la primera etapa de la seua vida artística. Més tard, amb l'arribada de la I Guerra Mundial en 1914 els encàrrecs públics es van alentir i és ací quan Mariano Benlliure es va dedicar a realitzar monuments i obres de caràcter més privat com són els monuments funeraris”.
El Museu de Mariano Benlliure de Crevillent compta amb una bona representació de models de monuments funeraris concentrats en una part de l'Exposició Permanent. Per tot això, en 2022, dins dels actes de Commemoració del 75 Aniversari de la Mort de Benlliure, es va organitzar una exposició temporal que es titulava els Panteons Familiars de Benlliure on es mostrava els dos últims ingressos d'obres com el Panteó dels Cerralbo i la maqueta del coronament del Panteó dels Ducs de Dénia a Madrid. Del Panteó de Cerralbo, el Museu compta amb els principals elements d'aquest grup escultòric que es troba a Ciudad Rodrigo (Salamanca). Estos són les al·legories de la ciència i la història, així com una parella d'àngels i el recent depòsit del Museu de Belles Arts de Zamora de la figura orant que corona el panteó.
Les al·legories de la ciència i la història són dos figures molt característiques del que representa l'estatuària funerària de Mariano Benlliure, això és, l'idealisme i el simbolisme, en contraposició a un discurs més realista dels monuments públics. Els àngels, d'altra banda, són uns elements molt habituals en aquesta mena de monuments de Benlliure, generalment enfrontats i una manifestació més a l'expressivitat d'estos monuments.
El vídeo d'aquest nou capítol del cicle documental de “Univers Benlliure” es pot veure des del canal de YouTube Oficial Ajuntament de Crevillent: https://youtu.be/NvIISyTZg2U?si=ZnKRJFN3Ulk8hekq