elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Arxiu Municipal comparteix un document de 1929 relacionat amb la celebració de l'1 de maig a Crevillent

L'Arxiu Municipal comparteix un document de 1929 relacionat amb la celebració de l'1 de maig a Crevillent
  • L'escrit, en el qual se sol·licita permís per a dur a terme els actes de celebració del Dia del Treballador, pertany al que va ser president del Grup Socialista, José Mas Martínez, i va dirigit a l’alcalde d’aleshores, Manuel Mas Mas

MÉS FOTOS
L'Arxiu Municipal comparteix un document de 1929 relacionat amb la celebració de l'1 de maig a Crevillent - (foto 2)
L'Arxiu Municipal comparteix un document de 1929 relacionat amb la celebració de l'1 de maig a Crevillent - (foto 3)

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” se suma a la celebració de la Festa del Treball, el pròxim 1 de maig, amb un document rescatat de la correspondència de la Secretaria General de 1929. Un any en què Crevillent va celebrar aquesta festivitat de caràcter cívic, que se celebra al nostre país des de 1889, amb una sèrie d'actes commemoratius organitzats pel Grup Socialista local.

El document, signat pel president d'aquest grup polític, el crevillentí José Mas Martínez, demana permís a la primera autoritat local, l'alcalde Sr. Manuel Mas Mas, per a dur a terme diversos actes previstos. El Grup Socialista crevillentí va preparar un programa que abastava els dies 30 d'abril i 1 de maig de 1929 i els actes del qual es van desenvolupar en el Teatre Iris, inaugurat el 29 de gener de 1928 i que comptava amb capacitat per a 884 espectadors.

Les activitats van començar el dia 30 d'abril, amb la representació d'una funció teatral a benefici del Fons 1r de Maig, a càrrec d'actors locals. A continuació, i com no podia ser d'una altra manera, la música va estar present de la mà de l'Orfeó Crevillentí, que va delectar el públic amb diverses obres del seu repertori, acabant la jornada amb la intervenció del socialista Francisco Llanes Sánchez, arribat des de Madrid. L'endemà, 1r de maig, a les 12 del migdia, va intervindre de nou l'històric socialista amb la conferència titulada Organizaciones Obreras y Comités Paritarios.

Francisco Llanes Sánchez (1893-1968) va ingressar en les Joventuts Socialistes de Madrid el 1907 i en la Societat d'Obrers del Calçat l'11 d'abril de 1909, ja que era sabater de professió. Va assistir a l'XI Congrés de la UGT el 1914 com a delegat dels dependents de salons d'enllustradors de Madrid. Va pertànyer al Comité Nacional de la UGT de 1931 a 1934 i de 1936 a 1938 com a vocal de la Federación Nacional de Obreros en Piel, de la qual va ser secretari general. Entre 1921 i 1939 va treballar en l'organització d'empreses cooperatives de producció de calçat, sent gerent de vendes de les cooperatives de la Vall d'Uixó, Petrer, Sax, Cocentaina, Villena i Lluchmajor. Durant la guerra civil va ser president de la Diputación Provincial de Madrid i una vegada finalitzada la contesa es va exiliar a Mèxic, on va morir el 14 d'agost de 1968.

La jornada del primer de maig va continuar a la nit, amb una vetlada a càrrec de la Banda Unió Musical de Crevillent, creada al febrer d'eixe mateix any, després de la fusió entre La Primitiva i La Filharmònica. Crevillent comptava aleshores amb prop de 12.000 habitants, la meitat de la seua població activa dedicada a la indústria tèxtil, sent considerada la nostra localitat com el principal centre d'elaboració d'estores del país i l'origen dels estorers repartits per tota la península.

Al mateix temps, el president de l'Excel·lentíssima Diputació Provincial d'Alacant era el crevillentí Sr. Pascual Mas Mas (1924-1930), qui va propiciar la construcció de diverses obres públiques, com les Escoles Graduades Primo de Rivera en l'antic llavador –i se’n va construir un de nou en l'actual Biblioteca Municipal-, un escorxador en l'actual carrer Portes d'Oriola i la Carretera de l'Estació, així com la concessió d'una subvenció de la Diputació Provincial de deu mil pessetes, amb destinació a la construcció de la torres de l'Església.

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor”, una vegada més, contínua amb la difusió del seu patrimoni documental, donant a conéixer aspectes relacionats amb la nostra història local, en aquesta ocasió, amb motiu de la celebració de la festa del 1r de maig, com a homenatge a tots els treballadors i treballadores crevillentins en aquests moments tan difícils de crisi provocada per la pandèmia del Covid 19.

Pujar