La iniciativa artística de grans dimensions que homenatja la indústria de la catifa de Crevillent
L’obra, inaugurada este dissabte en carrer Les Estores, ha sigut elaborada per l’artista plàstic Sergio Davó, qui ha projectat un dibuix a mode d’esbós sobre quadrícula, recordant als que s’empraven en els dissenys de les catifes
L'alcaldessa Lourdes Aznar Miralles, juntament amb l'edil de Cultura, Mónica San Emeterio Gil, l'artista de l'obra, Sergio Davó, i el president d’UNIFAM, Eduardo Díaz Mas, han presentat este dissabte una nova iniciativa d'embelliment urbà en la qual s'ha elaborat una pintura que recrea una catifa d'enormes dimensions en carrer Les Estores, al costat del Centre de Majors “Parc Nou”. “Esta mesura d'embelliment urbà pretén homenatjar els dibuixants de catifes, a les empreses, a les famílies i als treballadors d'este sector tan arrelat a Crevillent”, segons ha subratllat l'alcaldessa Lourdes Aznar.
Esta iniciativa, impulsada des del Consell Etnogràfic Municipal i la Regidoria de Cultura, és obra de l'artista plàstic Sergio Davó, qui va projectar un dibuix a mode d'esbós sobre quadrícula, recordant als que es realitzaven i servien per al disseny final de la catifa. Estos esbossos eren traslladats als tradicionals “cartons” que s'utilitzaven en el teler per a teixir la catifa amb precisió i detall, seguint el sistema Jacquard. Estos “cartons” ordenaven al teler l'evolució dels fils de l'ordit, que en combinar-se amb els fils de les trames, permetia que es plasmara en la catifa el dibuix desitjat.
L'alcaldessa ha explicat “esta pintura no és només una representació artística, és també un veritable homenatge a les nostres benvolgudes catifes de Crevillent, però també a les empreses, a les famílies i als treballadors d'este sector”. Així mateix, Lourdes Aznar ha destacat que “esta acció d'embelliment se suma a unes altres que realitzem, com són el tancament dels baixos del pont de Sant Sebastià, convertint-lo en un espai expositiu o els quadres amb imatges antigues col·locats en una paret reformada en carrer Primer de Maig, tot això amb l'objectiu aconseguir un Crevillent més bonic”. La primera edil ha incidit en què “esta acció forma part d'un esforç emprés des del govern municipal amb la finalitat de transformar Crevillent en un lloc on cada racó convide a ser gaudit, creant espais que conten històries, que transmeten missatges i que ens recorden el que som i d'on venim”, al mateix temps que s'arreplega l'essència de la nova marca turística “Crevillent. Una Catifa de Mil Colors”, amb la tradició d'esta indústria que es modernitza i s'adapta als temps, i el concepte mil colors fa referència als atractius turístics que oferix el nostre municipi.
Per part seua, la regidora de Cultura, Mónica San Emeterio Gil, ha apuntat que “la ubicació de l'obra al carrer Les Estores, tenia tot el sentit, no sols pel nom del carrer, també perquè, segons els més majors, molt pròxim es menava ací, ja que a prop estava el taller d’encapat de l'Oncle Paco el Rina”. A més, l'edil ha manifestat que “xafar este carrer transportarà els nostres peus a les milers de catifes teixides a les nostres fàbriques i serà com passejar per un tros de la nostra història”.
Labor del Consell Etnogràfic Municipal
“Des del Consell Etnogràfic Municipal estem fent un esforç per recuperar les tradicions del nostre poble i posar-les en valor i esta és una manera de donar a conéixer un dels treballs en la fase de fabricació d'una catifa. En este cas, el relatiu al dibuix o disseny en el qual es demostra la meticulositat, la destresa artesanal i la inspiració que han donat forma a les nostres benvolgudes catifes de mil colors”, ha afirmat San Emeterio Gil.
Des de l'àrea de Cultura, segons apunta la regidor i la directora del Consell Etnogràfic, Ana Satorre, desitgen que esta actuació siga del grat de tot el poble de Crevillent.
Detalls de l'obra artística
Sergio Davó, autor del disseny, ha comentat que “és el repte més gran al qual m'he enfrontat perquè mai havia executat una obra tan gran, d'al voltant de 70 metres de longitud i uns 10 metres d'ample, amb un disseny de motius florals”. L'artista ha convidat a tota la població al fet que visite i contemple este nou entorn i ha avançat que “hi ha una abella amagada en una de les flors i que representa la laboriositat dels treballadors que es dedicaven a realitzar els dissenys de les quadrícules per a la confecció de les catifes”.
L'obra es troba en carrer Les Estores, un carrer per als vianants en la qual s'han executat els treballs de pintura corresponents, així com l'enjardinament per part de l'Oficina Tècnica Municipal. L'obra queda coronada amb la col·locació d'un tòtem, confeccionat des del Consell Etnogràfic Municipal i amb la col·laboració d’UNIFAM, que acompanyarà i donarà una explicació de l'obra projectada, aportant informació sobre la fase del disseny en la fabricació de catifes i com es traslladava al teler perquè el disseny es plasmara en la catifa.
Suport d’UNIFAM
El president d’UNIFAM, Eduardo Díaz Mas, ha agraït esta iniciativa perquè reflectix “una icona de la indústria del nostre municipi, amb la tradició cultural i social que transcendixen”. Díaz ha agraït l'interés per este sector per part de l'Ajuntament i que “seguisquen més actuacions que permeten el posicionament del sector catifer”.