elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Per què és tan especial la Setmana Santa de Crevillent?

Per què és tan especial la Setmana Santa de Crevillent?
    MÉS FOTOS
    Per què és tan especial la Setmana Santa de Crevillent? - (foto 2)
    Per què és tan especial la Setmana Santa de Crevillent? - (foto 3)
    Per què és tan especial la Setmana Santa de Crevillent? - (foto 4)
    Per què és tan especial la Setmana Santa de Crevillent? - (foto 5)
    Per què és tan especial la Setmana Santa de Crevillent? - (foto 6)

    La Setmana Santa de Crevillent és única. I ho és per moltes raons, des dels seus quatre-cents anys d'història, el seu fort arrelament familiar, el seu gran prestigi escultòric fins a la seua gastronomia o els seus passos impressionants.

    És impossible resumir esta festa reconeguda d'Interès Turístic Internacional en tan sol un text. El millor és viure-la i omplir-se de cada detall, sabor, so i sensació. I per a fer-nos una idea del que transmet esta festa, repassem les principals dades de la mà de Loreto Mallol, Regidor de Cultura, Festes i Turisme de la localitat:

    400 anys d'història

    La Setmana Santa de Crevillent es remunta a principis del segle XVII quan van sorgir les dues primeres confraries. Una festa amb una llarga història i que està declarada Festa d'Interès Turístic Internacional. Més de trenta germanors celebren durant estos dies una Setmana Santa en la qual l'art, la tradició, la religió i el sentir popular es respiren en cada racó de la localitat.

    Tota esta història queda recollida en el Museu de la Setmana Santa de Crevillent, un espai de quatre plantes que arreplega vint-i-quatre dels trenta-dos passos que processionen. Un Museu únic ja que la seua configuració permet al visitant contemplar totes les obres d'art des de diferents perspectives. Com a curiositat, cal destacar que la revista de la Setmana Santa de Crevillent és la més antiga de tota Espanya, va començar a editar-se en 1925.

    Una festa amb forta tradició familiar

    La Setmana Santa té a Crevillent un fort arrelament familiar. El motiu, moltes de les germanors que van sorgir fa centenars d'anys ho van fer en el nucli familiar, característica que ha arribat fins als nostres dies. De fet, molts dels passos que hui dia es troben en el Museu de la Setmana Santa de la localitat, tornen durant estos dies a les cases i les famílies queden per a muntar el pas, decorar-ho, posar-li les flors... Un curiós ritual que es repeteix a les portes de casa i que podem veure si passegem per Crevillent el Dimecres Sant al matí.

    A més, resulta també molt impactant veure com cada pas és traslladat des de les cases fins a la plaça de la Constitució, on es reuneixen tots per a eixir en desfilada, per descomptat sempre acompanyats de la música de les 'pasarelles'.

    Gastronomia única

    Si per alguna cosa cal destacar també la Setmana Santa de Crevillent és per la seua gastronomia. Qui visite la localitat durant estos dies repetirà més d'una vegada la famosa frase de 'Ací es menja bé'. I és que les Jornades Gastronòmiques Quaresmals, que se celebren del 16 al 23 de febrer, serveixen d'avantsala per al que segueix els pròxims dies.

    Als seus productes autòctons com la coca i les tonyes, l'arròs amb conill i caragols, de «mondongo» i de «pota», com també algunes begudes amb herbes de la serra, se sumen uns altres que cobren protagonisme en estos dies especials. Per exemple l'esmorzar de pa torrat del Divendres Sant, en el qual es pren pa torrat, faves, bacallà rostit, alls i vi de la terra. Delicatessen gastronòmic i que serveix per a agafar força i començar la processó de la baixada al Calvari. Si passegem per la localitat durant aquests dies veurem com els forns no donen a bast per a poder complir amb la demanda.

    Gran riquesa escultòrica

    Mariano Benlliure, Antonio Riudavets, Carles Flotats o Carmelo Vicent són alguns dels prestigiosos artistes que han donat forma a les imatges que processionen en la Setmana Santa de Crevillent. Moltes d'estes imatges es remunten al segle XIX i permeten reviure els moments més representatius del final de la vida de Jesucrist. Obres d'art que recorren els estrets carrers de Crevillent per a admiració de tots els veïns i turistes.

    La qualitat de les escultures de la Setmana Santa crevillentina és indiscutible. De fet, a Crevillent s'ha celebrat el I Congrés Internacional d'Escultura Religiosa. Des de la Federació de Confraries i Germanors de Setmana Santa de Crevillent, dirigida per José Antonio Maciá, s'ha apostat per projectar la Setmana Santa a l'exterior amb congressos com a este, que a l'octubre d'enguany celebrarà la seua segona edició.

    Els cors ressonen en els seus carrers

    En esta Setmana Santa no hi ha saetes, hi ha motets. Es tracta de composicions musicals breus, cantades a diverses veus amb o sense acompanyament musical. A Crevillent hi ha uns juit cors, també de xiquets. La qualitat i bellesa d'ells es pot comprovar en molts dels passos que durant estos dies processionen per la ciutat. L'espectacle posa la pell de gallina i el fons musical emociona a qualsevol.

    La ciutat emmudeix el Dimarts Sant

    Silenci, tan sol trencat per la matraca i un cor de veus greus; foscor, tan sol les torxes il·luminen la celebèrrima processó del Stm. Crist de Difunts i Ànimes. El casc antic es transforma durant la processó de penitència, un acte digne de presenciar i en el qual es recomana deixar-se portar per l'esperit que es respira en els carrers.

    El Divendres Sant captiva la ciutat

    És un dia de tradició. Des del despertar de les dianes -composicions musicals que cridar als veïns a participar- fins a la processó dels cors, passant per la multitudinària Abraçada de la Morquera i l'esmorzar de pa torrat, l'emoció es respira a Crevillent durant esta jornada. Milers de persones presencien estos actes en els quals la gastronomia, la cultura, la història i la devoció creen una simbiosi inoblidable.

    Per a veure el programa complet d'actes de la Setmana Santa de Crevillent pots visitar ESTE ENLLAÇ.

    Pujar