6 de juny de 2020 6/6/20

Edificis Històrics de Crevillent: El Castell

Edificis Històrics de Crevillent: El Castell - (foto 1)
  • L'Arxiu Municipal dedica el sisé número de la sèrie Edificis Històrics de Crevillent al castell construït en el segle XII

MÉS FOTOS
Edificis Històrics de Crevillent: El Castell - (foto 2)
Edificis Històrics de Crevillent: El Castell - (foto 3)
Edificis Històrics de Crevillent: El Castell - (foto 4)
Edificis Històrics de Crevillent: El Castell - (foto 5)

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” edita el sisé número de la sèrie corresponent als Edificis Històrics de Crevillent, en aquesta ocasió dedicat al castell que va haver-hi en el centre del municipi.

Cal recordar que durant l'Edat mitjana la nostra localitat va arribar a tindre dos castells, citats en la Crònica de Jaume I, un d'ells situat en la serra i que ha quedat en la toponímia amb la denominació del paratge com Castell Vell, encara que deixa d'esmentar-se en 1266.

L'altre castell o hisn Qaribliyan estava situat en el centre urbà actual, entre els carrers Blasco Ibañez, Vall i Llavador, per on transcorria la muralla, i la ubicació que respon al pas de l'aigua procedent de la Font Antiga. En aquesta publicació de caràcter divulgatiu es recullen les diferents fases per les quals va travessar aquest emblemàtic edifici des del seu origen, en el segle XII, fins a la seua demolició al començament del segle XX.

Les úniques imatges contemporànies del castell daten del segle XIX, corresponents a pintures de J. De Villèle (1830), Marius Engaliere (1850) i una  fotografia dels primers anys del segle XX, que ens permeten fer-nos una imatge de l'imponent que va arribar a ser aquest edifici i sobretot, del caràcter fronterer que ha tingut Crevillent al llarg de la seua història.

A través dels documents podem conéixer millor com va ser aquest immoble, així com la seua deterioració, que al costat de la deixadesa del senyor de la vila van provocar la seua venda a un particular i finalment, el seu enderrocament, del qual només s'han conservat restes de la muralla –datats en el segle XIV-, precisament en l'actual edifici de l'Arxiu Municipal, i que es poden veure en les visites guiades  a aquest servei.

Com a anècdota, dir que al castell va haver-hi un café fins als seus últims moments, segons recullen les actes municipals. El fullet està disponible en les dependències municipals, així com en la web de l'Ajuntament i en el compte de Facebook de l'Arxiu Municipal.

Pujar