elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Depòsit de la figura de l'orant del monument funerari del Marqués de Cerralbo en el Museu Mariano Benlliure

Depòsit de la figura de l'orant del monument funerari del Marqués de Cerralbo en el Museu Mariano Benlliure
  • L'obra d'escaiola modelada per Benlliure per a la capella dels Cerralbo ha sigut cedida en comodat pel “Museo de Bellas Artes de Zamora” i es podrà visitar al costat de la resta de figures del mausoleu en el Museu Mariano Benlliure de Crevillent

MÉS FOTOS
Depòsit de la figura de l'orant del monument funerari del Marqués de Cerralbo en el Museu Mariano Benlliure - (foto 2)

El Museo Mariano Benlliure de Crevillent compta ja amb una nova peça de l'escultor després del depòsit per part del “Museo de Bellas Artes de Zamora” del model de la figura de l'orant a la grandària definitiva del Mausoleu del Marqués de Cerralbo, una obra en bronze i marbre que es troba a Ciudad Rodrigo (Salamanca).

La figura que ha sigut oferida en comodat és una escaiola patinada en color bronze de 1’45 x 1’75 x 0’70 m que forma part d'un conjunt modelat per Benlliure per a la capella dels Cerralbo en la Parròquia del Sagrario d'aqueixa ciutat de Salamanca entorn de 1928.

Aquesta escaiola és la figura principal del grup i és de gran interés perquè ve a completar els esbossos del mausoleu obra de Benlliure, ja que actualment el Museu Marià Benlliure compta en la seua Exposició Permanent amb els dos angelets que decoren el front del sarcòfag i les al·legories de la ciència i la història que flanquegen a aquest. L'escaiola té un bon estat de conservació i ha sigut patinada posteriorment en color bronze.

Enrique de Aguilera y Gamboa (1845 – 1922), XVII Marqués de Cerralbo, va ser un aristòcrata, membre destacat del moviment carlista i arqueòleg, de l'afició del qual ha llegat l'actual Museu Cerralbo de Madrid. Va ocupar diversos càrrecs polítics, sent nomenat representant de Carles de Borbó i a més va presidir la Junta Nacional Tradicionalista. A la seua mort, va disposar ser enterrat en la Parròquia del Sagrario de Ciudad Rodrigo, al costat de la seua família, construint un mausoleu que es va encarregar a Mariano Benlliure i va ser acabat en 1933.

Aquest mausoleu està compost per un sarcòfag de bronze en els extrems del qual estan les al·legories de la Ciència i la Història i la resta té en relleu una parella d'àngels entrellaçats per una garlanda de llorer. Corona el sarcòfag la figura orant del marqués en marbre, objecte d'aquesta donació, i l'escut nobiliari dels Cerralbo. L'obra de Benlliure combina el bronze dels relleus amb el marbre de la figura orant, combinació de materials molt característica en l'obra de Benlliure. L'escultura funerària va ser una temàtica que va tocar sobretot a partir de la 1a Guerra Mundial, quan els encàrrecs de monuments públics van començar a decaure.

Els esbossos i models en escaiola de Mariano Benlliure es troben disseminats per molts museus com el de Reus, Olot, el Museu de Belles Arts de València o el de Zamora, però sense cap dubte el museu que més esbossos té és el de Crevillent, ascendint la xifra a més de 200.

Segons comenta el regidor de Cultura, Jesús Ruiz, pròximament es podrà visitar aquesta peça en una exposició temporal de tot el grup del mausoleu, per a presentar l'obra en el context de la temàtica funerària dins de l'Univers de Benlliure. Una vegada acabada l'exposició temporal, passarà a formar part de la sala permanent readequant la implantació museogràfica.

Pujar