elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cultura organitza un programa de conferències i exposicions als museus de Crevillent en col·laboració amb la UA

Cultura organitza un programa de conferències i exposicions als museus de Crevillent en col·laboració amb la UA
  • Donaran principi divendres que ve, 25 de març, a la Casa Museu Parc Nou amb la ponència “Arqueologia de sabors: les arrels antigues de la nostra gastronomia”, a càrrec d'Ignasi Grau Mira

MÉS FOTOS
Cultura organitza un programa de conferències i exposicions als museus de Crevillent en col·laboració amb la UA - (foto 2)

Des de la Regidoria de Cultura i Museus de Crevillent han volgut destacar alguns dels treballs de divulgació científica i investigació que vinculen la nostra societat amb el territori. Amb aquest pretext s'ha seleccionat una sèrie de conferències i exposicions de la Universitat d’Alacant que arribaran a la localitat durant el present any 2022.

Així, es podrà assistir a les següents conferències:

  • Arqueologia de sabors: les arrels antigues de la nostra gastronomia. Serà a càrrec del ponent Ignasi Grau Mira (Director de Departament Preh., Arq.,H. Ant., Fil. Gre. i Llat.) a la Casa Museu Parc Nou (1a planta – Sala de conferències del Museu Arqueològic) el dia 25/03/2022 a les 18.00 hores.

L'objectiu de la xarrada és l'aproximació al Mediterrani Antic amb la intenció de buscar les arrels de la gastronomia i que constitueixen part de la història, costums i tradicions del territori. L'antiguitat en les terres de la zona en el temps dels ibers, un conjunt de pobles que van viure en la façana mediterrània de la península Ibèrica entre els anys 600 i el 100 a. C. Eren poblacions autòctones que es van relacionar amb les poblacions del Mediterrani Antic, fenicis, grecs i romans, per a donar forma a una cultura original i una identitat pròpia. Com altres pobles mediterranis, la seua alimentació es va basar en els cereals, el vi i l'oli, però també en altres productes amb formes originals d'elaboració. Realitzarem un acostament als aliments, les maneres de servir-los i compartir-los, que permeten reconéixer el trets de la nostra dieta mediterrània i una aproximació al paper dels aliments en la celebració col·lectiva i en el calendari festiu.

  • Arqueologia de la vida quotidiana en un campament de caçadors de fa 10.000 anys. En aquest cas, la ponent serà Magdalena Gómez Puche (Investigadora Doctora) a la Casa Museu Parc Nou (1a planta - Sala de conferències del Museu Arqueològic) el dia 13/05/2022 a les 18.00 hores.

En l'última dècada, l'arqueologia de la Comunitat Valenciana ha proporcionat informació molt rellevant per a conéixer els campaments a l'aire lliure de grups caçadors-recol·lectors prehistòrics de fa 10.000 anys. Els avanços científics en Arqueologia permeten conéixer cada vegada més dades sobre com vivien aquests homes i dones del passat. Gràcies a les tècniques analítiques sabem com eren les seues cabanyes, com organitzaven els seus campaments, quines eines tenien, què menjaven i, fins i tot, com enterraven als seus difunts.

  • Geògrafes i ciència: geografia, una disciplina amb futur. La conferència comptarà amb la ponent Ascensión Padilla Blanco (Professora Titular Universitat) al Centre Jove en els mesos de setembre-octubre, encara sense concretar data.

Així com la Geografia és una disciplina poc coneguda i valorada al nostre país, també ho han sigut les dones dedicades a aquesta al llarg de la història. Durant el segle XIX són diverses les viatgeres que van realitzar descripcions dels llocs que visitaven i, fins i tot, algunes d'elles elaboraven la cartografia d'eixos territoris incògnits. Obres amb tal rigor científic que van arribar a ser presentades en congressos de Geografia. Algunes d'aquestes dones, molt poques, van ser reconegudes com a geògrafes i admeses en les societats geogràfiques; unes altres van arribar a estudiar aquesta disciplina i a exercir com a docents i investigadores. La presència femenina en la Geografia no ha variat molt en l'actualitat. Les dades i evidències les podem consultar en les filiacions als col·legis professionals i a les associacions geogràfiques com la UGI (Unió Geogràfica Internacional) o l’AGE (Associació Espanyola de Geografia), a més de publicacions sobre la contractació i la promoció en les universitats espanyoles (Científiques en Xifres, Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats). Les possibles causes que explicarien aquesta situació són exposades en aquesta conferència. La disciplina geogràfica ha evolucionat vertiginosament en els dos últims segles. L'ús de Tecnologies d'Informació Geogràfica (TIG) per a realitzar una profunda anàlisi espacial i territorial, plasmat en l'elaboració de cartografia de gran valor per a la gestió i ordenació de recursos naturals, planificació urbana i d'usos del sòl, riscos naturals, canvi global, estratègies geopolítiques, entre altres, ha convertit a la Geografia en la disciplina del futur, sent essencial el seu estudi en el segle XXI, ja que aporta les eines necessàries per a comprendre els desafiaments de la present centúria. Això justifica l'elevada matriculació universitària en altres països com el Regne Unit o els EUA, en els quals les assignatures de geografia formen part dels plans d'estudi de diverses carreres: Sociologia, Ciències Polítiques, Relacions Internacionals, entre altres.

Finalment, la xarrada anterior anirà acompanyada de l'exposició Geògrafes i ciència amb l'objectiu de donar a conéixer eixes geògrafes de les quals ha quedat algun vestigi documental de les seues gestes, assoliments i aportacions. Així com les dades de l'escassa presència femenina dins de la geografia actual. L'exposició es podrà gaudir al Centre Jove des del 26 de setembre al 17 d'octubre.

Pujar