15 d’agost de 2020 15/8/20

Crevillent sol·licita al president de la Diputació que s'adherisca al fons de cooperació de la Generalitat

Crevillent sol·licita al president de la Diputació que s'adherisca al fons de cooperació de la Generalitat - (foto 1)
  • La batalla partidària que manté el PP d'Alacant amb el Govern valencià impedeix que Crevillent, i la resta de municipis de la província, puguen disposar de més ajudes per a afrontar la situació d'emergència econòmica i sanitària del COVID-19

El temps ha demostrat que l'estratègia del PP a la Diputació d'Alacant, iniciada en l'anterior mandat de César Sánchez i continuada amb l'actual equip de govern de Carlos Mazón, anteposa els interessos partidaris mitjançant l'enfrontament amb el Consell i deixa en desigualtat de condicions els ajuntaments de la província d'Alacant, afectant negativament a municipis com Crevillent.

Si la Diputació haguera pressupostat el Fons de Cooperació amb el Govern valencià, com han fet les Diputacions de València i Castelló, ajuntaments com el de Crevillent podrien disposar lliurement de prop de mig milió d'euros (462.202 €, concretament) per a destinar al que es necessite en aquests moments, com poden ser ajudes per a l'emergència sanitària del COVID-19.

Més agreujant resulta encara que qualsevol municipi de la província de València similar a Crevillent reba pel fons de Cooperació prop de 700 mil euros, a causa que la Diputació de València ha duplicat el fons de Cooperació incondicional als seus municipis, mentre que la Diputació d’Alacant no aporta ni un sol euro a aquest fons.

No obstant això, el pla alternatiu del PP al Fons de Cooperació del Govern valencià és disposar d'un fons provinent del romanent de tresoreria, un fet que limita l'acció dels ajuntaments a inversions únicament en obres sostenibles i que, a més, actualment estan bloquejades pel Govern estatal.

A causa que la Diputació d'Alacant s'ha negat a adherir-se al fons del Govern valencià, l'Ajuntament de Crevillent rebrà només la meitat d'aquesta quantia (231.101 €), tal com marca el Fons de Cooperació Municipal i perdrà l'altra meitat. Mentre que els municipis de les províncies de València i Castelló rebran el doble de diners per haver-se realitzat aquesta adhesió per part de les seues respectives diputacions.

José Manuel Penalva, alcalde de Crevillent, afirma que l'Ajuntament no pretén obrir una batalla política amb la Diputació d'Alacant, sinó posar en qüestió estratègies que el temps ha demostrat que són contraproduents per als interessos dels municipis de la província d'Alacant. "El que demanem humilment és que l'actual president, que està fent una crida a la unitat, predique amb l'exemple i faça una reconsideració d'una postura, un fet que no interpretarem com de rectificació, sinó com un gest sincer davant d'una situació de gran gravetat com és la que estem patint".

Des de Crevillent -comenta José Manuel Penalva- li demanem aquesta reconsideració del seu govern perquè els nostres veïns i veïnes puguen disposar dels recursos necessaris en aquests moments d'emergència sanitària. La veritable administració més propera al ciutadà i ciutadana són els ajuntaments i les diputacions, si tenen una raó de ser és la de facilitar aquesta autonomia local i no utilitzar aquesta institució per fer polítiques paral·leles o de contrapés a una altra administració territorial els representants electes de la qual rendeixen comptes tots els dies davant dels seus veïns i veïnes.

"Encara que no la compartisca en absolut, pot ser que aquesta estratègia política de la Diputació d'Alacant es poguera entendre, abans de l'emergència sanitària, com una estratègia de manteniment de poder per part d'un partit polític i dins el context de la pluralitat política d'aquest país. Però ara, amb aquest nou escenari, aquestes qüestions queden superades per la necessitat real d'una actuació comuna" afegeix Penalva.

"Actualment, la província d'Alacant s'ha autoexclòs d'aquesta unitat d'acció per decisió de l'anterior i de l'actual equip de govern de la Diputació, però esperem que ho solucionen, ja que aquesta actuació comuna només és possible des de la unitat real, i el fons de cooperació ho és, ja que afecta tota la Comunitat Valenciana", conclou l'alcalde, qui, a més, recorda que el Ple de l'Ajuntament de Crevillent va aprovar el passat desembre una moció per a demanar a la Diputació d'Alacant l'adhesió al Fons de cooperació Municipal de la Generalitat.

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y Alacant

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y AlacantEntrar en el especial
Pujar