5 de juny de 2020 5/6/20

Crevillent mostra la història i l’evolució geològica del Fondo i el jaciment de la Penya Negra amb una ruta senderista

Crevillent mostra la història i l’evolució geològica del Fondo i el jaciment de la Penya Negra amb una ruta senderista - (foto 1)
  • En la visita guiada per la Serra de Crevillent del pròxim diumenge, 15 de desembre, es relatarà l'estreta relació del jaciment d’Herna amb la zona humida del Fondo, amb motiu del Dia Internacional de les Muntanyes

Crevillent celebrarà el Dia de les Muntanyes diumenge que ve, 15 de desembre, amb una ruta senderista que començarà a les 9.00 hores i anirà des de l'aparcament situat al final de la Rambla del Castelar fins al jaciment d’Herna, a La Penya Negra. Els interessats a assistir-hi poden inscriure's en parque_elhondo@gva.es o a través del telèfon 966678515.

En la visita guiada “El Fondo vist des de la Serra de Crevillent” l'arqueòleg municipal Julio Trelis i el personal del parc natural parlaran sobre la història del jaciment arqueològic de la Penya Negra i la seua estreta relació amb la zona humida on s'assenta El Fondo. La distància a recórrer seran 6km, amb un desnivell de 230 m. Es recomana portar roba còmoda i calçat adequat, així com menjar i beguda per a l'esmorzar.

Gràcies a la perspectiva que donen les muntanyes, es podrà mostrar quina ha estat l'evolució geològica d'aquesta gran conca sedimentària al llarg dels últims 4000 anys. En el primer text que fa referència a l'antiga gran zona humida de la qual va formar part el Parc Natural El Fondo, el poeta llatí Rufo Festo Avieno descriu una llacuna d'enorme amplitud, on el riu Teodoro desemboca lentament. El poeta parla del mític poble fenici que es va assentar a aquestes costes, i afirma que ací en temps passats va estar la frontera dels tartessis i també l'existència de l'antiga ciutat d’Herna.

Basant-se en aquesta afirmació, els experts han identificat el gran jaciment arqueològic de Penya Negra, a la serra de Crevillent, amb aquesta antiga ciutat perduda, l'existència de la qual està també relacionada amb la presència d’aquesta gran llacuna que podria haver sigut en part navegable, i que va permetre la connexió amb altres assentaments a la costa de Guardamar o fins i tot amb l’Alcúdia d'Elx.

Durant aquesta jornada per la Serra de Crevillent es transcorrerà pel traçat de la séquia de la Font Antiga, els seus molins i l'aqüeducte d’Els Pontets, els quals tenen el seu origen en l’època andalusina, quan el coneixement àrab sobre el regadiu va propiciar la creació d'un sistema singular que aprofitava les aigües subterrànies.

Aquesta activitat, organitzada pel Parc Natural El Fondo en col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient i Lluita contra el Canvi Climàtic, i la Regidoria d'Educació i Cultura de Crevillent, està dirigida tant a muntanyencs com a naturalistes i, per descomptat, a aquelles persones interessades en l'arqueologia i el patrimoni hidràulic.

Des de la Regidoria de Medi Ambient animen tota la població a apuntar-se i gaudir d'aquesta activitat organitzada amb motiu de la celebració del Dia de les Muntanyes. La regidora Estefanía Salinas Peral ha comentat que aquesta ruta guiada permetrà donar a conéixer dos dels principals enclavaments naturals i històrics crevillentins tant als veïns de la localitat com a tots aquells interessats que s'acosten des d'altres municipis.

Pujar