elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 1.000 persones visiten l'exposició de Jiménez de Cisneros en el seu primer mes en Crevillent

Més de 1.000 persones visiten l'exposició de Jiménez de Cisneros en el seu primer mes en Crevillent
  • Els interessats a contemplar l'exposició poden sol·licitar visites guiades o teatralitzades a la Casa Municipal de Cultura

MÉS FOTOS
Més de 1.000 persones visiten l'exposició de Jiménez de Cisneros en el seu primer mes en Crevillent - (foto 2)
Més de 1.000 persones visiten l'exposició de Jiménez de Cisneros en el seu primer mes en Crevillent - (foto 3)

Es compleix un mes, des del passat 18 de novembre, de la inauguració a la Casa Municipal de Cultura de Crevillent de l'exposició sobre l'il·lustre paleontòleg Daniel Jiménez de Cisneros y Hervás (Caravaca, 1863 - Alacant, 1941). Per a sorpresa dels organitzadors, la resposta del públic en aquestes primeres setmanes està desbordant les expectatives.

La rigorosa comptabilitat del personal de la Casa de Cultura no deixa lloc a dubtes: abans fins i tot de complir el mes exacte, a data de 17 de desembre, són 1.020 persones les que han passat per l'exposició, algunes d'elles ja en els primers grups de visites guiades, tant pels comissaris de la mostra com per monitors i personal de la Casa de Cultura.

I no és d'estranyar, ja que, a més dels principals elements sobre la figura de Jiménez de Cisneros, l'exposició n’inclou uns altres especialment nous que atrauen l'atenció dels visitants: com per exemple les evidències d'una mar succinta existent a Crevillent fa més de 200 milions d'anys, estudiades en un recent treball de recerca per part de F. Javier Molina, Daniel Belmonte i Ana Satorre i que es presentarà al gener a la Casa de Cultura, al costat d'altres treballs científics per a homenatjar Daniel Jiménez de Cisneros.

Un altre dels aspectes especialment interessants és el fet de poder disposar dels fòssils de la Garganta que en els anys 90 van ser recuperats pel paleontòleg Plinio Montoya i que des de llavors es custodien al Museu d'Història Natural de la Universitat de València. El que aquests fòssils, de rellevància internacional, hagen tornat temporalment a Crevillent és una oportunitat única perquè la població crevillentina puga gaudir d'un patrimoni excepcional que, d'una altra forma, seria més difícil conéixer. Cal agrair especialment a la direcció i al personal del museu esmentat la seua implicació i col·laboració en tots els tràmits administratius requerits en aquests casos, no sempre fàcils.

Sens dubte és tot un èxit que bat rècords per a aquesta mena de mostres expositives a Crevillent. Un èxit liderat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Crevillent, al capdavant de la qual està Jesús Ruiz, així com pels comissaris de la mostra Ana Satorre, tècnica de cultura, i Daniel Belmonte arqueòleg i professor d'ensenyament secundari que, gràcies a l'extraordinària implicació de tot el personal de la Casa de Cultura, han funcionat com un gran equip en totes les activitats que s'han realitzat fins al moment.

En aquests dies s'han succeït les primeres visites per a escolars. L'alumnat del Col·legi Públic Primer de Rivera ha estat el primer a passar per les instal·lacions de la Casa de Cultura. En pròxims dies, coincidint amb les vacances de Nadal, es posen en marxa visites teatralitzades orientades a menors i famílies. Aquest tipus de visites es complementen amb altres més especialitzades per al públic adult, guiades en aquest cas pels mateixos comissaris de l'exposició.

Ja s'han establit uns passes amb horaris concrets per a les visites guiades i tota la informació està disponible a la pròpia Casa de Cultura, així com en el Facebook d'aquesta. A més, per a totes aquelles persones i grups que desitgen concertar alguna altra visita guiada, al marge de les establides en els horaris fixos, s'ofereix la possibilitat que realitzen la visita “a la carta”, és a dir, concretant amb els propis comissaris i personal de la Casa de Cultura, dia i hora de la visita guiada, per a facilitar així la visita. Només cal una simple trucada al telèfon 96 540 64 31 o un missatge al correu casacultura@crevillent.es.

Per als pròxims dies ja s'estan copant els primers grups de visites guiades. Aquest divendres pròxim el grup ja està complet. I s'esperen visites de grups d'altres localitats, entre aquestes, la de l'Associació Paleontològica d'Alcoi ­Isurus-, recentment reconeguda per la Conselleria com a Col·lecció Museogràfica i, per tant, una de les úniques entitats reconegudes oficialment a la província d'Alacant dins de l'àmbit de la paleontologia.

Tot un luxe comptar amb la seua presència, més encara quan es desplaçaran expressament des d'Alcoi. De la mateixa manera, en les pròximes setmanes s'espera la visita del Grup Il·licità de Muntanyisme, de diversos grups de l'IES Jorge Joan d'Alacant i, per descomptat, dels dos Instituts d'Educació Secundària de Crevillent, els directors dels quals han mostrat el seu especial suport a aquestes activitats.

Daniel Jiménez de Cisneros estaria sens dubte orgullós de vore com els resultats de la seua infatigable i abnegada tasca d'investigació entorn de la serra de Crevillent, en una època en la qual no comptaven amb les comoditats i facilitats de l'actualitat…, són hui coneguts i reconeguts, cent anys després. L'efemèride no podia passar-se per alt. I el suport decidit de l'Ajuntament de Crevillent a totes les iniciatives, fins i tot amb els complicats mesos previs pel canvi de govern i el període estival, ha permés depassar amb escreix les millors expectatives del que fins ara s'havia plantejat.

Els actes i les activitats continuen i tant el regidor de Cultura com l'alcalde, els comissaris de la mostra i el personal de la Casa de Cultura continuen animant els crevillentins i crevillentines perquè no deixen passar aquesta oportunitat única, a més d'agrair els que ja han passat per l'exposició el seu interés i les nombroses felicitacions pel treball realitzat.

Pujar