3 de desembre de 2020 3/12/20

Creix l'interés per la campanya de prevenció d'incendis en la interfície urbà-forestal

Creix l'interés per la campanya de prevenció d'incendis en la interfície urbà-forestal - (foto 1)

  La campanya impulsada pel Consell en la interfície urbà forestal per a previndre incendis està tenint una notable acollida i acceptació entre els residents d'urbanitzacions i nuclis rurals dispersos dins o afrontant amb sòl forestal. Els destinataris valoren positivament la seua pertinència i les recomanacions sobre com previndre i reduir el risc d'incendi forestal, reaccionar adequadament i autoprotegir-se en cas de perill.

  Amb el lema 'Stop al foc. Protegix la teua Vivenda i la teua Urbanització', la campanya apel·la a la responsabilitat ciutadana per a evitar negligències. Per mitjà de sessions informatives pretén sensibilitzar i conscienciar sobre el risc que comporta viure en estos enclavaments, a més de facilitar ferramentes per a previndre/minimitzar el risc d'incendis i fomentar l'autoprotecció, anticipant-se al sinistre.

  "Hi ha molts ajuntaments que han mostrat interés per esta iniciativa, han sol·licitat formalment la seua participació i estem buscant dates", ha assenyalat Dèlia Álvarez, directora General de Prevenció d'Incendis Forestals. "A hores d'ara, hem tancat sessions informatives per a agost en unes quantes urbanitzacions dels termes de Requena (en les pedanies dels Pedrones i Casas de Soto), Sagunt, Bocairent, Arañuel, Gandia i Pego."

  Esta acció, que es desenvolupa paral·lelament a la campanya de comunicació multimèdia dirigida a la població en general 'Stop al Foc, La teua actitud pot marcar la diferència', ha sigut posada en marxa per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, amb la col·laboració d'ajuntaments, diputacions provincials, consorcis de bombers, agents mediambientals i les pròpies urbanitzacions.

  En les xarrades, a més de la informació proporcionada pels monitors perquè les residents en estes zones de risc puguen reaccionar adequadament en cas de perill, se'ls entrega fullets divulgatius dissenyats en col·laboració amb la Diputació de València. "Compartim inormació útil amb les persones residents en estes zones de risc", ha subratllat Jose Bort, diputat de medi ambient. "Els fullets inclouen recomanacions i pautes de comportament explícites en relació amb l'edificació, el manteniment de les parcel·les i l'atenció de l'entorn per a reduir el risc d'incendis forestals, afavorir la reacció adequada i garantir l'autoprotecció en cas de perill, avançant-se així al sinistre».

  "Pretenem que els habitants d'estos enclavaments", explica Dèlia Álvarez, "siguen conscients dels riscos inherents de viure en un espai rodejat de massa forestal i de la necessitat d'involucrar-se i comprometre's, tant personalment com des de la comunitat, a adoptar les mesures que siguen necessàries per a minimitzar al màxim el risc d'incendi."

  La campanya va iniciar el seu camí el passat 22 d'abril en el monestir de Sant Espírit de Gilet, amb la participació de responsables municipals, bombers forestals, agents mediambientals i veïns de la zona de la Serra d'Espadà. Va continuar durant els mesos de maig i juny en sessions celebrades la Barraca d'Aigües Vives i Gilet; Torres Torres, Segart i Estivella.

  En les sessions de juliol han participat residents en els municipis d'Olocau, Marines, Cocentàina, Benicàssim, Náquera, Borriol, Oliva, Alcoi i Carcaixent. Continua a l'agost i setembre, amb la previsió que participen la majoria de les urbanitzacions, nuclis rurals dispersos i disseminats amb major risc d'incendi forestal.

  Es mantenen contactes per a concretar data i lloc de celebració al llarg d'agost i setembre, amb urbanitzacions dels termes municipals d'Orpesa, Alabalat dels Taronjers, Algar de Palancia, Vilamarxant, Bétera, Llíria, Buñol, Xiva; Monserrat, Turís, Carlet, Alcalà de Xivert, Peníscola; L'Alcora, Castelló de la Plana, Xàbia, Benitaxell, Altea, Fredes, Polop, Moixent i Alzira. Fins ara, s'han realitzat 17 sessions informatives en 13 poblacions distintes, amb assistència de representants d'uns quants municipis, més de 350 assistents que representen a 61 urbanitzacions de l'alt risc.

  Al final de la campanya està previst que s'hagen celebrat un total de 54 tallers informatius i divulgatius en les 106 urbanitzacions de més alt risc d'incendi de tota la Comunitat Valenciana.

  La valoració al final de totes les xarrades està sent molt positiva i els assistents consideren l'enfocament apropiat. Al llarg de l'activitat s'aconseguix l'empatia dels assistents amb el seu entorn, sent més conscients de la seua fragilitat al finalitzar la sessió.

  Pujar