27 de setembre de 2020 27/9/20

Les Corts insten al Govern d'Espanya a baixar l'IVA del vi

  Les Corts Valencianes han instat al Consell al fet que exigisca al Govern d'Espanya, en atenció a una sol·licitud de LA UNIÓ de Llauradors, a rebaixar l'IVA del vi del 21% actual al 10%. La proposició no de llei ha sigut presentada pel PSPV-PSOE i ha comptat amb el suport dels grups parlamentaris de Compromís i Podemos. PP i Ciudadanos es van abstenir.

  Els arguments de LA UNIÓ per a demandar la rebaixa de l'IVA del vi es fonamenten en la normativa existent sobre aquest tema. En l'apartat e), de l'article 2 de la Llei 24/2003 de la Vinya i el Vi, s'indica que el vi és l'aliment natural obtingut exclusivament per fermentació alcohòlica, total o parcial, de raïm fresc, rebregada o no, o de most o raïm. És a dir, es considera al vi com un aliment i no obstant això els impostos que s'apliquen al vi no són com a aliment, sinó com a beguda alcohòlica. Per tant, l'IVA del vi hauria d'establir-se dins dels casos susceptibles de tenir un tipus d'IVA reduït, actualment del 10%, en tractar-se d'un aliment i no una beguda alcohòlica i així és com s'ha plantejat la proposta de resolució que “insta al Consell a exigir al Govern d'Espanya la reducció de l'IVA espanyol al 10%”.

  Els viticultores valencians i espanyols també han patit la crisi, com tots els altres sectors agroalimentaris, però a més cal sumar-li l'IVA impositiu del 21%, per la qual cosa augmenta el preu del producte al consumidor i es frena així la seua venda.

  El sector vitivinícola és un dels subsectors més importants del camp valencià amb una penetració tal que és clau per a l'economia de les zones productores per la generació de riquesa (econòmica, social, mediambiental, etc.) que implica. Hi ha més de 68.000 hectàrees a la Comunitat Valenciana, sent la segona comunitat després de Castella-la Manxa a nivell estatal per extensió de cultiu.

  El consum de vi per càpita en l'Estat espanyol ha anat reduint-se gradualment, passant de 10,90 litres en 2004 a 8,88 litres en 2015, és a dir, una disminució del 18,53% del consum per càpita en una dècada. Les últimes dades parlen ara d'una pujada fins als 9,8 litres que caldria consolidar. Aquesta reducció del consum per càpita és encara superior a la Comunitat Valenciana, concretament del 27%, després de passar de 9,74 litres a únicament 7,11 litres.

  Aquesta baixada generalitzada del consum de vi influeix negativament en la rendibilitat dels llauradors i per tant en la competitivitat de les seues explotacions i, finalment, en la seua renda. Afecta de forma directa també a la distribució de la riquesa que afecta a les zones rurals.

   

  Pujar