elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El coronavirus dispara l'atenció psicològica en la Comunitat

El coronavirus dispara l'atenció psicològica en la Comunitat
  • Un grup de psicòlegs va impulsar un servei d'atenció d'emergència durant la pandèmia, però la falta de recursos els obligarà a tancar i demanen suport a la Generalitat

MÉS FOTOS
El coronavirus dispara l'atenció psicològica en la Comunitat - (foto 2)
El coronavirus dispara l'atenció psicològica en la Comunitat - (foto 3)

El 27 de març es va iniciar en la Comunitat Valenciana un servei d'emergències dirigit a la ciutadania i al personal sanitari que presentaren problemes psicològics deguts a la situació de confinament i l'estat d'alarma que ha deixat la COVID-19. El servei va ser impulsat per l'el Col·legi de Psicologia de Comunitat Valenciana, Psicòlogues i Psicòlegs sense Fronteres i Psicoemergencias-CV i hui dia aquestes dues línies continuen actives i són ateses per al voltant de 40 professionals de la psicologia.

El Coordinador de Psicòlogues i Psicòlegs Sense Fronteres, José María Toribio, és un d'aqueixos professionals que van posar en marxa aquest servei. «Parlem amb el Col·legi de Psicologia de Comunitat Valenciana i Psicoemergencias-CV per a poder presentar un servei d'emergències conjunt», explica Toribio en declaracions a elperiodic.com.

Fins a dia de hui han rebut prop de 1700 crides i el perfil més comú correspon a persones de 50 anys amb símptomes d'ansietat. No obstant això, el servei està a punt d'arribar a la seua fi, ja que els recursos s'estan acabant i no compten amb el suport de l'administració: «Enteníem que això era un servei que hauria de prestar la Generalitat, però la seua resposta va ser que no donaven suport al servei», lamentava el Coordinador a aquest digital.

Des de Psicòlegs Sense Fronteres van considerar que, per l'experiència en situacions similars, era necessari impulsar aquest servei d'ajuda psicològica. I va ser així com les tres organitzacions han unit recursos durant 2 mesos perquè siga possible. Però, els recursos s'han acabat ja, no poden mantindre el servei sense el suport de l'administració.

«Aquest servei és necessari, no pot tancar-se»

«Per a nosaltres no té sentit tancar el servei sense cap alternativa. Necessitem el suport de la Generalitat o que ells llancen un telèfon al qual es pot cridar per a rebre atenció psicològica immediata», ha manifestat Toribio.

En aquests moments, aqueix telèfon no existeix: només a través de les línies creades per aquestes organitzacions la ciutadania pot cridar per a rebre atenció psicològica immediata. Aquesta ajuda ha sigut «important» tant en el moment de l'impacte, per la «confusió», com ara en la desescalada. Cada vegada que es canvia de fase «apareixen noves pors» i les persones «no acaben de sentir-se bé», presenten «problemes psicològics per a adaptar-se».

Des que es posaren en marxa aquestes línies el tipus de casos que s'han atés varien entre problemes d'ansietat en un 65%, símptomes de depressió en 27% o problemes familiars en un 21%. Existeixen un altre tipus de casos com a problemes de salut mental previs o el dol.

«Considerem que aquest servei és necessari perquè no hi ha cap altra opció que el cobrisca des del sistema públic», deia Toribio en declaracions a elperiodic.com, on a més apuntava que esperaven que hi haguera un acord o alternativa abans dels dos mesos.

A una setmana de la finalització del servei d'atenció psicològica, les organitzacions demanden a la Generalitat Valenciana una resposta per a no deixar d'atendre la ciutadania i als intervinents que es troba en situació de crisi amb símptomes que requerisquen d'una atenció immediata.

Pujar