elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com es contagia la pigota del mico?

Com es contagia la pigota del mico?
  • La Comunitat Valenciana frega els 300 positius

Els casos de pigota del mico ja sumen un total de 229 en la Comunitat Valenciana. Dimarts passat, Sanitat anunciava 24 nous positius en l'última actualització.

Espanya, és en aquests moments el país amb més nombre de contagis del món, amb Madrid i Catalunya al capdavant. Sanitat confirmava divendres passat la primera mort per aquesta malaltia en la Comunitat Valenciana. La primera defunció que s'ha donat en tota Europa i el segon fora d'Àfrica. I aquest mateix dissabte s'informava sobre la mort d'una segona persona per aquesta malaltia en el territori espanyol.

El Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA), ha instat a protegir els infermers i altres treballadors sanitaris que estan cuidant de pacients infectats amb el virus de la pigota símica davant el temor d'un gran nombre de contagis entre els professionals, tal com va passar amb el covid.

Com es transmet?

Segons informa l'Organització Mundial de la Salut, originalment la infecció es produeix per contacte directe amb la sang, els líquids corporals o les lesions de la pell o les mucoses d'animals infectats.

La transmissió de persona a persona (transmissió secundària), que és la que està tenint lloc ara, es produeix per contacte estret amb secrecions infectades de les vies respiratòries (per gotículas respiratòries, generalment després d'un contacte estret cara a cara) o amb les lesions cutànies d'una persona infectada. De fet, dels casos confirmats a Espanya dels quals es disposa d'informació sobre el mecanisme de transmissió, el 82,1% va ser per contacte estret en el context de relacions sexuals i el 10,5% per contacte estret no sexual.

També podria transmetre's en entrar en contacte amb objectes contaminats recentment amb els fluids del pacient o les lesions, i en dones embarassades en passar de la placenta al fetus.

Quins són els símptomes de la pigota símica?

El període d'incubació de la pigota dels micos, és a dir, l'interval entre el moment en què es produeix la infecció i l'aparició dels símptomes, sol ser de 6 a 16 dies, encara que pot variar entre 5 i 21 dies. La infecció pot dividir-se en dos períodes:

Període inicial (entre els dies 0 i 5), caracteritzat per febre, mal de cap, inflamació dels ganglis limfàtics, dolor lumbar, dolors musculars i cansament.

Període d'erupció cutània (entre 1 i 5 dies després de l'inici de la febre), quan apareixen les diferents fases d'un exantema cutani, que va des de lesions planes a vesícules, pústules i crostes que s'assequen i acaben caient.

Febre i exantema en àrea genital, les manifestacions més freqüents

El exantema associat a la pigota del mico normalment comença en la cara i després s'estén a la resta del cos. No obstant això, en el context dels casos associats al brot actual i donat el patró actual de transmissió, les lesions s'han localitzat amb major freqüència en les zones genital, perianal i perioral.

A Espanya, les manifestacions clíniques en els casos ja estudiats inclouen exantema a la regió anogenital (60,3%) o en altres localitzacions (52,8%); febre (56,6%); inflamació dels ganglis (52,2%) i cansament (33,8%).

En qualsevol cas, els símptomes de la pigota del mico solen desapareixen al cap de dues o tres setmanes.

Pujar