Castellano

Els consumidors d'ALDI valoren de manera positiva la proximitat en els productes frescos

Els consumidors d'ALDI valoren de manera positiva la proximitat en els productes frescos
  • La despesa en productes frescos va augmentar un 14% en 2020, més de 260 euros per llar

La cadena d'alimentació ALDI ha presentat aquest matí la tercera edició de l'Observatori de frescos 2021 en el qual es posa de manifest la importància que li donen els consumidors als productes de proximitat.

Així, per als consumidors d'ALDI els productes de proximitat o amb denominació d'origen "són els més preferits entre els consumidors de frescos" encara que també donen importància a la presentació estètica i a l'envasament. En aqueix sentit, des d'ALDI han informat que "la sostenibilitat també influeix en el consum" atès que el 91% dels enquestats estan d'acord amb la reducció del plàstic en els frescos pel que molts dels clients opten pels productes a granel com a millor opció.

De fet, la sostenibilitat és un factor cada vegada més determinant a l'hora de fer la compra. En concret, el granel és l'opció preferida en la compra de frescos (61%), especialment per a dones i menors de 65 anys, i més del 79% valora que l'envàs siga sostenible i el 91%, que es reduïsca el plàstic que conté.

D'altra banda, la qualitat continua sent el factor més valorat en la compra de frescos (59% de les preferències), encara que la relació qualitat-preu es manté en segona posició (51%). Els motius que ajuden a transmetre major percepció de qualitat són la proximitat i els certificats de denominació d'origen, seguits de les certificacions de benestar animal, agricultura ecològica i sostenibilitat, així com la presentació i estètica.

Respecte a la transparència en l'etiquetaje dels productes frescos, més de dues terceres parts dels consumidors afirmen llegir l'etiqueta en els supermercats abans de realitzar la compra.

Els espanyols i espanyoles valora, per tant, la informació que ofereixen els supermercats en l'etiquetaje i un 94% d'ells declara que aquesta és un element important que influeix en la seua decisió de compra.

Creix el consum de frescos

El consum de productes frescos (fruita, verdura, pa, embotits, carns i peix frescos i ous) va experimentar un creixement del 8,8% durant l'any de la pandèmia en comparació amb els lleugers creixements (d'entre el 2 i el 3%) registrats en anys anteriors. Així ho revela la tercera edició de l'Observatori de frescos d'ALDI 2021 que posa de manifest que en 2020, el pressupost anual dels espanyols i espanyoles per a la compra de frescos va augmentar un 14% (més de 260 euros), fins a aconseguir els 2.192 euros de mitjana per llar. En el seu conjunt, els productes frescos van representar un 40% de la despesa anual en alimentació de les famílies, amb una inversió total superior als 39.000 milions d'euros (en 2019 va ser de 34.000 milions).

Encara que el període de confinament va provocar una disminució dels actes de compra de productes frescos (4 actes menys de mitjana per llar que en 2019), va suposar, en canvi, un augment de la despesa per compra d'un 16%. En conseqüència, el preu del tiquet mitjà es va incrementar en l'últim any fins als 10,7 euros de mitjana.

Augmenta el consum de fruita i verdura, es manté la carn i el peix i cau el pa Per productes, un terç de la despesa invertida en frescos es va destinar a la compra de fruita i verdura.

En general, el consum de les categories de frescos va pujar en 2020, a excepció del pa fresc i la xarcuteria que va experimentar una tendència a la baixa a causa dels mesos de confinament.

Per part seua, la carn i el peix frescos van frenar el descens en el consum que venien patint des de 2013. Aquests productes normalment més consumits fora de casa van tenir un repunt de consum en la llar deguda a les restriccions socials i de mobilitat. En el cas de la carn fresca, s'observa un creixement de quasi el 10% durant el segon trimestre de 2020 respecte al mateix període de 2019, una xifra que aconsegueix l'11% en el cas del peix i el marisc.

Segons l'Observatori de Frescos d'ALDI 2021, la pandèmia va tenir també un impacte en les llars espanyoles que afirmen haver reduït el consum de proteïna animal. Si a la fi de 2019 aquest grup representava un 42% de les llars, durant el confinament es va reduir a quasi la meitat (25%). En canvi, amb la nova normalitat es va anar recuperant progressivament la tendència anterior fins a situar-se en el 36% a la fi de 2020.

Els majors de 50 anys són els que més consumeixen i gasten en frescos

Els majors de 50 anys són els que més productes frescos consumeixen, ja que ho van fer en més de 6 de cada 10 ocasions. A mesura que descendeix l'edat, aquesta xifra es redueix. La despesa en aquesta mena de productes també augmenta amb l'edat, concretament, el 69% de la despesa total a Espanya el realitzen persones de més de 50 anys. De fet, en la franja de majors de 65 anys, aquesta categoria d'aliments representa el 52% del valor del tiquet de compra, mentre que en els menors de 35 anys la dada baixa fins a un 37%.

El moment preferit per a consumir frescos és l'esmorzar, que representa el 43% del consum total en frescos, juntament amb el sopar, amb un 35%. Destaca l'augment d'aliments frescos en el desdejuni, que passa del 7,4% en 2019 al 8% en 2020.

D'altra banda, l'Observatori de Frescos d'ALDI revela que el 55% de les llars reconeix que va realitzar en 2020 més menjars especials a casa que fora, una xifra que augmenta un 6% respecte 2019. També van passar més temps en la cuina: de mitjana, van dedicar 33 minuts als menjars entre setmana i més de 35 el cap de setmana. Durant 2020, les principals motivacions per al consum d'aliments va ser la conveniència (24%), el plaer (23%) i el sabor (19%) i, encara que en el consum de productes frescos, la salut i la conveniència són les raons principals (50% en el seu conjunt), el plaer i el sabor cobren cada vegada més importància (40% en el seu conjunt).

El client d'ALDI consumeix més frescos que la mitjana a Espanya

L'informe posa de manifest que el 98% de les famílies que compren en ALDI consumeixen frescos cada setmana (un 2% més que l'any passat), enfront del 96,4% de la mitjana nacional. D'acord amb dades pròpies de la cadena de supermercats, el 73% dels tiquets de compra dels seus clients contenen productes frescos.

ALDI va tancar 2020 amb un increment del 23,7% en vendes de productes frescos respecte a l'any anterior. La companyia compta amb més de 480 productes frescos en els seus lineals, que es poden trobar a través de les marques pròpies El Mercat, per a la fruita, verdura, carn i peix fresc i ous; El Forn, per al pa fresc; i La Taula, per a la xarcuteria.

Pujar