elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus i la Fundació Capella de Ministrers oferixen tres miniòperes de música barroca a València, Castelló i Alacant

El Consorci de Museus i la Fundació Capella de Ministrers oferixen tres miniòperes de música barroca a València, Castelló i Alacant
  • El Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) de València, el Museu de Belles Arts de Castelló i l’Espai Sèneca d’Alacant acullen els concerts els dies 21, 22 i 23 de febrer

  • Els concerts formen part de la 8a edició de l’Acadèmia CdM de Capella de Ministrers

MÉS FOTOS
El Consorci de Museus i la Fundació Capella de Ministrers oferixen tres miniòperes de música barroca a València, Castelló i Alacant - (foto 2)

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i la Fundació Cultural Capella de Ministrers, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (IVC), el Museu de Belles Arts de Castelló i l’Espai Sèneca d’Alacant, organitzen la 8a edició de l’Acadèmia Capella de Ministrers, amb la celebració de tres concerts de música barroca.

La formació dedica esta edició a explorar l’univers musical d’Adriano Banchieri, un dels grans compositors del segle XVII, amb el concert Barca di Venetia per Padova, madrigals deliciosos a cinc veus, a València, Castelló de la Plana i Alacant.

Els concerts se celebren el divendres 21 de febrer a les 19:00 hores en el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) de València, el 22 de febrer a les 19:00 hores en el Museu de Belles Arts de Castelló i el diumenge 23 de febrer a les 12:00 hores en l’Espai Sèneca d’Alacant.

El director gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha subratllat que, amb esta activitat, “el Consorci atén la seua labor vertebradora de la Comunitat Valenciana, oferint un programa cultural de qualitat per a les tres províncies”.

“En este cas, amb un repertori de música barroca i la posada en escena d’una de les formacions valencianes més emblemàtiques, com és Capella de Ministrers, amb 38 anys d’investigació i interpretació de música antiga a la seua esquena”, ha afegit.

Esta miniòpera madrigalesca destaca pel marc narratiu ric i complex que envolta les peces musicals, per tindre multitud de personatges, així com per l’humor quasi omnipresent.

El públic podrà escoltar esta obra, basada en una edició publicada en 1623, que intercala peces instrumentals de Castello, Marini, Mainerio, Gabrielli i Frescobaldi, totes publicades a Venècia (Itàlia) entorn de la data d’edició de Banchieri.

El Centre del Carme, seu de l’Acadèmia CdM

Des del 18 al 23 de febrer, el Centre del Carme acull l’Acadèmia CdM, un projecte didàctic que naix amb la missió d’atorgar als jóvens intèrprets de música antiga les ferramentes necessàries per al perfeccionament d’este repertori tan singular.

En l’actual edició participen dotze jóvens becats en residència, quatre dones i huit hòmens de diferents comunitats i de Països Baixos, per a viola d’arc, violins barrocs, guitarra/tiorba, sopranos, un tenor, un contratenor, baríton i percussió.

L’Acadèmia CdM recrea un model de treball en què es permet als participants descobrir i desenrotllar tasques relacionades amb la interpretació musical, la posada en escena, l’actitud del músic en el concert, la improvisació, mesurament, ornamentació, organologia, música ficta o el contrapunt.

Amb la batuta del director de Capella de Ministrers i violes d’arc, Carles Magraner, i acompanyats de l’ajudant de direcció i clavecí, Joan Boronat; de l’assistent escènic i coreògraf, Toni Aparisi, i de l’assistent vocal i soprano, Beatriz Lafont, els intèrprets i cantants oferiran un repertori treballat durant estos dies. Una oportunitat única per als alumnes de poder actuar davant del públic i participar en festivals de referència.

Pujar