elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell Valencià de la Joventut demana la regularització de les beques i pràctiques formatives front al risc de precarització dels llocs de treball

El Consell Valencià de la Joventut demana la regularització de les beques i pràctiques formatives front al risc de precarització dels llocs de treball
  • Les persones joves es veuen afectades per una modalitat contractual que els obliga a sous baixos i tasques invisibilitzades, sense quasi tutorització ni acompanyament

La falta d’unes regles clares soscava l’objectiu principal de les pràctiques com oportunitats formatives. Per això, des del Consell Valencià de la Joventut han creat un Decàleg per a unes Pràctiques i Beques de Qualitat amb la col·laboració dels sindicats Joves de Comissions Obreres i Aposta Jove-UGT, en el qual s’aborden temes com la remuneració econòmica, la necessitat d’establir un contracte clar o la tutorització de la persona en pràctiques, tant pel centre de treball com pel centre educatiu.

I és que, cada vegada amb major freqüència, la fase de transició de les persones joves de l’etapa educativa al mercat de treball és més complicada. L’atur juvenil és proporcionalment molt alt i les persones joves fan front a reptes estructurals a l’hora de trobar un treball estable de qualitat i tindre uns ingressos dignes. Segons les últimes dades de l’Observatori d'Emancipació del Consejo de la Juventud de España -en què hi col·labora el Consell Valencià de la Joventut-, la taxa d’atur juvenil és del 28,3% en el primer semestre de 2019. I la taxa d’ocupació està en un 38,7%. A més, segons les dades del SEPE, els contractes de caràcter temporal -on s’inclouen els contractes en pràctiques- representen el 92,5% del total de contractes signats per la població entre 16 i 29 anys.

A esta situació s’afegeix una clara evidencia que les pràctiques estan reemplaçant freqüentment l’ocupació de qualitat de les persones joves. A més, hi ha pràctiques curriculars que no suposen una formació de qualitat, moltes vegades substituint tasques mecàniques i sense una bona tutorització.

Segons este Decàleg per a unes pràctiques de qualitat, és molt important garantir que les persones en pràctiques tinguen un coneixement adequat dels seus drets i que, a més, els contractes en pràctiques no es convertisquen en una modalitat contractual que permeta a les empreses beneficiar-se en un sistema de rotació en què s’acomiade i es contracte de forma cíclica. També apunta que les pràctiques no laborals han d’estar vinculades a plans formatius, amb un seguiment i una avaluació continuats.

Així mateix, des del Consell Valencià de la Joventut aboguen per regular una taxa d’estabilitat que garantisca que un percentatge d’estos contractes siguen convertits a indefinits, un dels objectius fonamentals de les beques i pràctiques de formació perquè el col·lectiu jove puga accedir al mercat de treball.

Pujar