elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell demana la convocatòria de la Comissió de les Comunitats Autònomes del Senat

El Consell demana la convocatòria de la Comissió de les Comunitats Autònomes del Senat

    La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha informat que el Consell ha acordat "sol·licitar al president del Senat la convocatòria de la Comissió General de les Comunitats Autònomes i la compareixença del president de la Generalitat en aquesta, per a valorar els efectes que el retard en la reforma del sistema de finançament autonòmic té sobre el conjunt de les comunitats autònomes, i en particular el perjudici que l'actual sistema té especialment sobre la Comunitat Valenciana".

    Oltra ha recordat que la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes estableix que "quinquennalment s'haurà de fer una valoració del finançament, amb la finalitat de que, en cas de detectar-se desequilibris entre les despeses i els ingressos, es puguen adoptar mesures que compensen aqueixa situació durant el següent quinquenni.

    "L'actual model de finançament va entrar en vigor en 2009, per la qual cosa en 2013 es van complir els primers cinc anys de vigència, sense que s'haja produït des de llavors cap revisió del mateix. De fet, hem començat 2018, que és l'últim any del quinquenni següent, en el qual s'haurien d'haver-hi compensat els desequilibris dels cinc anys anteriors, i ens trobem amb que la reforma no avança", ha denunciat.

    La vicepresidenta ha recordat que, a més, "existeix un acord de la Conferència de Presidents Autonòmics pel qual es va decidir que abans d'acabar 2017 estaria reformat el sistema de finançament i aqueix acord s'ha incomplit".

    "Així mateix, -ha afegit- el Govern d'Espanya va anunciar durant l'últim trimestre de 2017 que aquest sistema estaria modificat abans que finalitzara l'any, però la realitat és que va finalitzar 2017, ha començat 2018 i estem ja a meitat de gener i encara no s'ha reformat".

    Per a Oltra, "la credibilitat del Govern d'Espanya s'està ressentint enormement i açò és un problema institucional, perquè quan s'incompleix un acord com aquest, es produeix una desafecció de la ciutadania cap a les institucions que no és bona, parlant en termes democràtics".

    En aquest sentit, la vicepresidenta ha justificat l'acord adoptat hui pel Consell "que està motivat pel retard en la reforma del sistema de finançament, per l'incompliment de la paraula del Govern d'Espanya i per un incompliment d'un acord ferm de la Conferència de Presidents autonòmics".

    Projecte de Llei d'Inspecció General de Serveis i Sistema d'Alertes contra la corrupció

    En el ple del Consell també s'ha aprovat el projecte de Llei d'Inspecció General de serveis i del Sistema d'Alertes contra la corrupció en l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental, amb el que s'inicia la seua tramitació com a llei en Les Corts.

    Oltra ha destacat que, amb l'impuls d'aquesta norma, "es tracta d'avançar en l'enfortiment dels mecanismes de control i dotar a l'Administració autonòmica d'una norma amb rang de llei per la qual es crea el Sistema Preventiu d'Alertes".

    "Més que de perseguir irregularitats, es tracta d'evitar que es produïsquen, mitjançant la seua detecció i correcció preventiva", ha apuntat la vicepresidenta.

    El projecte de Llei estableix la competència, funcions i principis de la Inspecció General de Serveis per a reforçar la seua actuació, així com la creació del Sistema Preventiu d'Alertes per a detectar de forma primerenca possibles irregularitats i males pràctiques administratives. També estableix les relacions de col·laboració amb la resta d'òrgans i institucions de control, tant internes com a externes.

    Entre les novetats que incorpora la futura regulació destaca la implicació de forma directa de la Inspecció General de Serveis amb el Sistema Preventiu d'Alertes, per a tractar d'evitar que es produïsquen males pràctiques mitjançant la seua detecció i correcció primerenca. Així mateix, el nou Sistema de contra la corrupció en l'Administració tindrà un enfocament preventiu i transversal, basat en la col·laboració entre òrgans i aprofitament de les dades i procediments que genera la pròpia Administració.

    Aquest nou instrument estarà integrat per: les dades obtingudes a partir de bases de dades, creades i mantingudes per l'Administració de la Generalitat i el sector públic; el sistema lògic i informàtic de processament de dades; elaboració d'un Mapa d'Avaluació de Riscos per a la prevenció de possibles irregularitats; i els informes de conclusions i recomanacions de cada actuació i els de avaluació del sistema, que ho retroalimenten.

    "Nau de tallers"

    D'altra banda, Oltra ha informat que el ple també ha donat el vistiplau a la compra de l'immoble "Nau de Tallers" de Sagunt, "un referent arquitectònic i patrimonial de la història industrial valenciana que, després d'anys de litigi i enfrontament amb la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), és ja de titularitat de la Generalitat".

    La vicepresidenta ha destacat que, després d'un contenciós en els tribunals que ha durat anys, "és aquest Consell, sorgit del Pacte del Botànic, el que ha arribat a un acord per a poder adquirir aquest espai a l'Estat, la qual cosa permetrà poder acollir espectacles i desenvolupar activitats culturals.

    Oltra, ha apuntat que es tracta d'un més dels "empastres heretats de l'anterior Consell sobre els quals estem posant ordre i solucionant. En aquest cas, s'havia produït una incomunicació total entre l'anterior Govern autonòmic i el Govern d'Espanya i ara, l'actual Consell, que sí sap dialogar, ha arribat a una solució perquè la "Nau de Tallers" passada a ser de la Generalitat i s'aprofite la inversió que es va fer en el seu moment".

    En aquest sentit, ha destacat que es tracta d'un exemple de l'aposta per la cultura "i per reconèixer aquest antic centre de producció industrial com un espai actual per a la promoció de la cultura, de l'art i de l'oci per al conjunt de la ciutadania".

    Pujar