Castellano

La Comunitat Valenciana estableix el 25 d'octubre com el Dia de l'Comerç Local

La Comunitat Valenciana estableix el 25 d'octubre com el Dia de l'Comerç Local
  • Aquesta iniciativa pretén donar visibilitat a la tasca de el comerç de proximitat com a peça clau de el teixit socioeconòmic valencià i element essencial per a la qualitat de vida dels pobles i ciutats

El conseller d'Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha presentat aquest matí la campanya que estableix el 25 d'octubre com el Dia de l'Comerç Local a la Comunitat Valenciana. Un acte en el qual també ha participat la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Rosana Seguí; el president d'Unió Gremial, Juan Motilla i el president de Confecomerç CV, Rafael Torres.

Climent ha explicat que "amb la creació d'un dia específic en el calendari, volem donar visibilitat a la tasca que desenvolupa el comerç de proximitat als municipis, perquè és una peça clau de el teixit socioeconòmic valencià i un element essencial per a la qualitat de vida dels pobles i ciutats ".

El conseller ha manifestat que "estem convençuts que donar suport a el comerç local i l'artesania significa potenciar un model de desenvolupament sostenible i una economia a l'servei de les persones, que és el model productiu que volem per a la Comunitat Valenciana".

La directora general de Comerç, ha ressaltat que "el comerç local és un gran sector que aglutina més de 60.600 establiments i dóna feina a 120.000 persones, de manera que és una peça fonamental en l'economia real i així ho han demostrat durant la pandèmia , sabent adaptar-se a les diferents condicions ", pel que considera que" aquest dia commemoratiu també és un reconeixement a aquesta tasca ".

El president de Confecomerç, Rafael Torres, ha manifestat que el comerç local genera ocupació de qualitat, manté la singularitat dels productes autòctons i és un format de gran aportació social i mediambiental, per la qual cosa aquesta campanya suposa una col·laboració públic privada entre la Generalitat , els ajuntaments, les associacions i els comerços en un moment clau en el camí de la recuperació ".

Per la seva banda, el president d'Unió Gremial, Juan Motilla, ha insistit en la importància de el comerç local durant la pandèmia: "Venim d'un any funest en què hem de lamentar moltes pèrdues personals i econòmiques, però també tenim i devem sentir-nos profundament orgullosos de el paper fonamental exercit pel comerç local, en una de les situacions més complicades viscudes en els últims anys ".

"Mai hem de deixar caure en l'oblit la tasca heroica, que a la fi, no és ni més ni menys, que el nostre dia a dia, el que era abans de l'Covid i el que seguirà sent un cop recuperada la normalitat. El comerç local porta a les venes la vocació de servei a la ciutadania, és molt més que un establiment comercial "ha continuat.

D'altra banda, Motilla ha reivindicat la tasca de el comerç local durant cada dia: "No hem de deixar de banda la quantitat d'inconvenients que encara suporta el comerç local. És cert que la nostra mirada ha de ser sempre positiva i constructiva, però hem de ser realistes i veure que el dia de l'Comerç local, són cada dia que aixequem la persiana i no només el 25 d'octubre ". Finalment, la patronal de el comerç local, en paraules del seu president, ha alçat l'veu per emprendre nous reptes: "Encara hi ha reptes que són de vital importància i que requereixen de complexes solucions que moltes vegades no som capaços de engranar. Un d'ells és la digitalització de el comerç ".

Objectius de la campanya

S'ha triat el 25 d'octubre perquè no existia un dia comercial, és un nombre fàcil de recordar, i octubre és un mes en què costa arrencar l'activitat comercial. El Ple de Consell de l'proper dia 22 d'octubre aprovarà oficialment la instauració d'aquest dia.

La campanya que té com a meta el 25 d'octubre es presenta com "la festa de les nostres botigues i parades" i agraeix la tasca de l'petit comerç: "Aquest dia és seu. I juntes i junts farem una gran festa. Gràcies per estar sempre aquí . Gràcies per barri, per fer poble, per fer ciutat ". La creativitat ha estat realitzada per l'empresa Granissat.

Climent ha ressaltat la necessitat de fer pedagogia sobre tot allò que suposa el comerç local. "No volem que sigui únicament un dia commemoratiu sinó que la ciutadania el percebi com una invitació a entendre la importància de preservar aquest model comercial, que fa que els nostres barris, pobles i ciutats s'omplin de vida, ja que els comerços generen importants sinergies socials i econòmiques ".

A més, el conseller també ha destacat que "el model de comerç local encarna com cap altre els valors de sostenibilitat i respecte a l'entorn, en aquests moments de lluita contra el canvi climàtic i d'aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible a què ens hem compromès ".

Per això, Climent ha manifestat que "campanyes com aquesta són necessàries perquè les persones consumidores siguem conscients que a través de les nostres decisions de compra, també estem decidint sobre quin tipus de model de desenvolupament volem per a la nostra societat".

Ajudes a el comerç

En els últims anys des del Govern Valencià s'han anat posant en marxa una sèrie d'accions estratègiques per garantir el futur de l'petit comerç i de l'artesania. Així, s'ha incrementat en un 100% la dotació pressupostària dels ajuts a la promoció de el comerç i els bons de consum en el comerç local, amb un import total de 10 milions.

També s'han convocat ajudes destinades a les entitats locals valencianes per mantenir una xarxa de suport a el comerç de proximitat, realitzar accions de promoció i dinamització de el comerç local, com fires comercials i serveis d'assessorament, i per finançar obres de reforma en mercats municipals i millorar les infraestructures, destinades a mercats de venda no sedentària. I en municipis de menys de 1.000 habitants es dóna suport al '

Una altra de les línies estratègiques són els ajuts a la innovació i la digitalització de les pimes comercials i artesanes per finançar inversions en equipament per a l'establiment comercial, i la implantació de la venda en línia segura o la integració d'aquesta en una plataforma en línia de comerç electrònic. I les ajudes a les associacions empresarials i cambres de comerç, perquè disposen de mitjans tècnics per a prestar serveis de suport a les empreses comercials.

A més, respecte a l'artesania, Clemente ha anunciat "una nova línia destinada a les pimes artesanes per a realitzar inversions en equipament amb un pressupost total de 500.000 euros, i la creació d'una càtedra d'artesania a la Universitat Politècnica de València, per tal de difondre-la i posar-la en valor.

A l'marge d'aquestes línies estratègiques, el conseller ha destacat que "des de l'any passat ens hem dotat d'un instrument, el Pla d'Acció Territorial Sectorial d'el Comerç de la Comunitat Valenciana (PATSECOVA), que fixa els criteris per al desenvolupament comercial, per una part per assegurar la seva coherència amb els objectius de qualitat de vida i desenvolupament sostenible previstos en la legislació valenciana d'ordenació del territori i protecció de paisatge, i d'altra per salvaguardar el comerç existent en l'espai rural valencià i en àrees de baixa densitat demogràfica ".

Pujar