elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat planta cara a la despoblació amb el pla d'ajudes per a joves que compren habitatge en el món rural

Rubén Martínez Dalmau i Rhamsés Ripollés
Rubén Martínez Dalmau i Rhamsés Ripollés
  • Generalitat, Diputació i Ajuntaments de menys de 5.000 habitants uneixen forces per a trencar la bretxa entre el món rural i l'urbà

Amb l'objectiu de lluitar contra la despoblació en la Comunitat Valenciana, el govern de la Generalitat ha posat en marxa dos plans per a donar facilitats en la rehabilitació d'habitatges socials però també perquè els joves menors de 30 anys puguen comprar-se un habitatge en un municipi xicotet.

Les ajudes per a joves que vulguen adquirir el seu habitatge habitual dins del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021, que en la seua primera edició compta amb un pressupost d'1.000.000 d'euros, van destinades a municipis de menys de 5.000 habitants, i joves de menys de 35 anys i amb el contracte de compravenda pendent de formalitzar en el moment de sol·licitar l'ajuda. La quantia màxima serà de 10.800 euros per habitatge, amb el límit del 20% del preu de compra.

Consulta ACÍ els requisits, claus i dades per a sol·licitar les ajudes per a la compra d'habitatge en municipis xicotets i/o amb el risc de despoblació

D'altra banda, a través del programa Recuperem Llars, la Generalitat Valenciana donarà subvenció per a la rehabilitació d'habitatges i edificis que es destinen a habitatge en lloguer amb finalitats socials. Aquest programa compta amb un pressupost d'1.400.000 euros al qual podran acollir-se administracions locals que ostenten la titularitat de l'immoble o justifiquen estar en disposició d'adquirir-lo. Hauran de ser habitatges o edificis amb una antiguitat superior a 30 anys, hauran de comptar amb l'Informe d'Avaluació de l'Edifici, el termini per a executar les obres no superarà els dos anys i no podran estar iniciades abans de la sol·licitud de l'ajuda.

Consulta ACÍ els requisits, claus i dades per a sol·licitar les ajudes de ‘Recuperem Llars’

Oportunitat per als joves i el món rural

El vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat aquest matí a Morella aquests plans que cerquen plantar cara a la despoblació i que els municipis de menys de 5.000 habitants puguen adherir-se a aquests plans per a oferir a la població jove una oportunitat de formar la seua família i arrelar-se en el territori.

El primer programa d'ajudes a la compra d'habitatges per a joves en municipis xicotets i el programa Recuperem Llars de rehabilitació d'habitatges municipals per a lloguer social són fonamentals, segons els responsables del govern valencià, per a disminuir la bretxa entre el món rural i l'urbà.

De fet, dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, 215 tenen una població inferior a 1.000 habitants, la qual cosa suposa que prop del 40% de les localitats valencianes es troben en risc de despoblació.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha posat l'accent en el problema de la despoblació que “és la nostra preocupació” i ha indicat que “des de les ciutats no s'entenia el problema de l'habitatge en el món rural”. Per al primer edil morellano, “necessitem habitatge públic perquè els joves tinguen habitatges on emancipar-se” perquè “són generadors d'ocupació”.

L'habitatge com a generadora d'oportunitats

Per part seua, Jeannette Segarra, directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), ha destacat que “l'habitatge és fonamental perquè els pobles xicotets són grans en cultura i riquesa però pobres en població”, un problema que des del Consell volen tractar de solucionar perquè “la gent jove vol tornar a l'interior i per a això necessiten habitatges i facilitats per a adquirir un habitatge”.

Per a Segarra, “els joves han de tenir possibilitats de quedar-se als pobles” i per a això és fonamental l'aliança entre les administracions com la Generalitat, Diputació i Ajuntaments.

La joventut i el seu projecte de vida en el món rural

En la seua intervenció, Martínez Dalmau ha recordat que en els últims temps s'han escoltat moltes veus que proposen salvar els pobles millorant les seues condicions d'objecte turístic. "Unes propostes que esbossen un ús depredador de les zones rurals i que expulsen els propis habitants d'aquests municipis". Es tracta d'unes mirades que també "delimiten el fenomen del despoblament a una preocupació sobre les necessitats de la tercera edat ".

Però les conseqüències de la concentració urbana i el despoblament no són un problema que concerneix només els més majors. "És un fet que impacta de ple en la qualitat de vida de la joventut que es veu impedida de desenvolupar un projecte de vida digne en el món rural perquè per a això necessita accedir a un habitatge digne a preus assequibles".

Cal tenir en compte el mal estat dels habitatges disponibles d'aquestes zones rurals, la qual cosa provoca una falta de compradors o inquilins i una falta d'interès de rehabilitar els habitatges per part dels propietaris davant les escasses expectatives de rendibilitat econòmica.

Per aquest motiu la intervenció de les administracions públiques resulte fonamental ja que amb Recuperem Llars i les ajudes directes d'accés a l'habitatge per a la població jove "contribuïm a la revitalització dels nostres municipis i zones rurals incidint en la base de la vida quotidiana com és l'habitatge, reforçant així l'Estratègia Valenciana antidespoblamiento de la Generalitat".

Però a més, el vicepresident ha assegurat que aquest impuls a la rehabilitació també comptarà amb un assessorament tècnic, "pròxim i accessible" que exercirà la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a través de les oficines Xaloc, que es veuran reforçada amb la pròxima arribada dels Fons Next Generation UE.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha assenyalat que "no es tracta de cercar herois que es queden a viure als nostres pobles, sinó de crear les condicions que convertisquen en atractiva la vida a l'interior". En aquest sentit, ha afegit que "es necessiten habitatges dignes, de la mateixa manera que resulta vital l'existència d'una escola, l'atenció mèdica, bones carreteres, internet de qualitat, serveis socials potents, caixers i botigues en les quals comprar productes de primera necessitat”.

MÉS FOTOS
La Comunitat planta cara a la despoblació amb el pla d'ajudes per a joves que compren habitatge en el món rural - (foto 2)
La Comunitat planta cara a la despoblació amb el pla d'ajudes per a joves que compren habitatge en el món rural - (foto 3)
La Comunitat planta cara a la despoblació amb el pla d'ajudes per a joves que compren habitatge en el món rural - (foto 4)
Pujar