25 de setembre de 2020 25/9/20

Compromís reclama la transferència de les Rodalies al PV per acabar amb l’actual caos ferroviari

Compromís reclama la transferència de les Rodalies al PV per acabar amb l’actual caos ferroviari - (foto 1)

  El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha afirmat avui que una de les reivindicacions sobre la taula al pròxim Govern Central, siga quin siga aquest i es configure quan es configure, ha de ser l’exigència de la transferència efectiva d’almenys el servei de rodalies, però sempre acompanyat d’una inversió prèvia d’almenys els 3.606 milions d’euros d’inversió necessària per tindre la xarxa en condicions dignes, xifra calcula de la Generalitat, i que no inclou conceptes com un deute històric d’infrainversió en aquesta infraestructura en el País Valencià. A aquest total caldria aplicar la fórmula empleada amb la transferència feta a Catalunya on es contempla una compensació anual per dèficit d’explotació.

  Mulet ha afirmat que amb una gestió directa de les Rodalies, seria més fàcil acabar amb l’actual model de degradació constant del servei, de menyspreu a les persones usuràries i d’oblit de les inversions promeses “ vivim una situació caòtica constant, amb retards, paralitzacions o anul·lacions de serveis, falta de planificació, on anar en rodalies s’ha convertit en una aventura de risc. Des dels despatxos ministerials no pensen en les persones i actuacions menors com les de la línia C5 Sagunt-Caudiel que s’haguera pogut fer de nit per no interrompre el servei, han deixat sense trens a les comarques de l’Alt Palància i Camp de Morvedre perquè no els preocupen els i les usuàries. La circulació entre Castelló i València està sempre sumida en el caos absolut, i les estacions de bona part del País continuen sense adaptar-se. Aixó, amb una gestió directa, difícilment podria ser pitjor, al contrari, imaginem.”

  Mulet ha recordat que les actuacions del Pla del Ministeri de Foment presentat en 2010, sobre infraestructures ferroviàries al País Valencià per a 2010-2020 no s’han complit 2 era el document que definia i programava les actuacions en la xarxa ferroviària del País Valencià i demostra el menyspreu constant al PV, amb promeses com ara :

  - Creació de dues noves estacions de rodalies a València, en Avd. Aragó i Universitats, al llarg del nou túnel passant (700 milions)
  - Prolongació de la línia en el tram Alacant-Torrellano-Elx/Crevillent (400 milions)
  - Prolongació de les rodalies des d’Alacant fins a Villena (80 milions)
  - Prolongació des de Castelló fins a Benicàssim i estudi de l’ampliació fins a Vinaròs (20 milions fins a Benicàssim) ( substituït per ampliar alguns trens regionals, amb preu de regional i no de rodalies)
  - Ampliar la capacitat en els trams Xàtiva-Moixent i València-Bunyol
  - Adequació de la línia Xativa-Alcoi.
  - Tren de la Costa, creant una línia de rodalies compatible amb l’alta velocitat

  La realitat és que la xarxa ferroviària valenciana de rodalies necessita una inversió 3.606 milions, que permetria compensar el dèficit inversor que ha patit en els últims anys. Açò permetria ampliar la xarxa fins als 745 kilòmetres cobrint les deficiències actuals, i una vegada feta la inversió tocaria transferir la gestió del servei de rodalies a la Generalitat per a integrar-ho en els sistemes de gestió de transport públic de l’entitat, millorant la coordinació i els serveis als ciutadans. Al que caldria afegir una transferència anual de 63 milions per a compensar el dèficit de gestió de la xarxa.

  Mulet ha afirmat que es tornarà a demanar fer una auditoria publica i independent de l’estat de la xarxa ferroviària del País Valencià, i realitzar les inversions no executades pertanyents al Pla de Rodalies.

  Pujar