elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclama al Govern que transferisca la gestió de l'Ingrés Mínim Vital a les comunitats que el sol·liciten

Compromís reclama al Govern que transferisca la gestió de l'Ingrés Mínim Vital a les comunitats que el sol·liciten

    El senador de Compromis, Carles Mulet, ha realitzat una bateria de preguntes al Govern central al qual li reclama explicacions pel tracte diferenciat a Euskadi i Navarra en l'aplicació de l'Ingrés Mínim Vital i exigeix el mateix tracte per a la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, pregunta si per a l'Executiu “existeixen comunitats autònomes de primera, segona o tercera categoria” i si rectificarà aquesta situació i permetrà la possibilitat de transferir la gestió de l'Ingrés Mínim Vital, en aquells casos en el que així se sol·licite.

     Mulet es dirigeix d'aquesta manera al Govern de coalició després de conéixer l'acord aconseguit pel Ministeri de Seguretat Social amb Euskadi i Navarra, que podran tramitar la nova prestació assumint les funcions corresponents a l'Institut Nacional de la Seguretat Social. Al seu judici, aquesta diferenciació suposa una “nova falta de respecte a la resta de comunitats autònomes, algunes d'elles, com la valenciana, avantguardistes en polítiques socials”.
     
    En aquest punt, ha recordat que des de la Generalitat Valenciana, tant en declaracions públiques com en opinions publicades en mitjans de comunicació, la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha exposat la necessitat que l'Ingrés Mínim Vital es gestione com actualment fa amb la dependència. És a dir, l'Estat transfereix els fons –encara que en el cas de la dependència la Comunitat només rep el 12%-- i la comunitat autònoma ho gestiona a través dels serveis socials, sobre els quals té competència.
     
    Davant aquesta situació, el senador Carles Mulet reclama al Govern central la còpia dels acords signats pel Govern amb els governs de les comunitats autònomes basca i/o navarresa , o el PNB per a la gestió de l'Ingrés Mínim Vital o altres instruments o acords transitoris sobre aquesta matèria.
     
    En aquest sentit, pregunta per què per al Govern central el govern de la comunitat autònoma valenciana, ha de tindre menys drets dels de l'Euskadi o Navarra; o si existeixen comunitats autònomes de primera categoria, i unes altres de segona i tercera.
     
    En relació a les reunions informatives que ha mantingut el Ministeri de Seguretat Social amb la Conselleria d'Igualtat per a tractar el desenvolupament de l'Ingrés Mínim Vital, el senador de Compromís vol conéixer els motius pels quals el Govern “no ha volgut atendre les peticions de la Generalitat Valenciana per a abordar la coordinació en la gestió d'aquesta ajuda”.
     
    Així mateix, sol·licita còpia de les respostes donades pel Ministeri o pel Govern , als requeriments o les comunicacions formals ( cartes, correus electrònics oficials o altres mitjans), remesos pel Consell de la Generalitat o qualsevol conseller o consellera en els quals se sol·licita al Ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions o al Govern que considere diverses opcions o propostes per a l'aplicació l'aplicació de l'Ingrés Mínim Vital.
     
    Mulet ha posat en valor l'actual ordre constitucional pel qual s'estableix que són les comunitats autònomes tenen reservat tres dels quatre pilars de l'Estat de Benestar: sanitat, educació i serveis socials. Això és així, ha afirmat, perquè són serveis que es gestionen amb més eficàcia des de la proximitat.
     
    El senador de Compromís ha assenyalat que els serveis socials compleixen un paper fonamental en el treball individual d'inclusió i apoderament de les persones més vulnerables, que han de tindre per part dels poders públics una garantia de protecció que evite que ningú es quede arrere com, desgraciadament, ja va passar amb la crisi de 2008 i les receptes d'eixida d'aquesta.

    Pujar