27 de novembre de 2020 27/11/20

Compromís proposa canvis en l'accés i regulació dels ‘crèdits fàcils’ davant el sobreendeutament i la ludopatia

Compromís proposa canvis en l'accés i regulació dels ‘crèdits fàcils’ davant el sobreendeutament i la ludopatia - (foto 1)
  • La coalició ha treballat aquests dies telemàticament amb juristes de ‘Víctimes del crèdit’ i ONG i ha ultimat una iniciativa al Senat. Els experts preveuen que afectats per la crisi econòmica del Covid19 utilitzaran aquesta classe de productes

Compromís proposarà al Senat, canvis normatius per a posar fi als abusos davant productes financers d'actius de diners de fàcil accés i amb clàusules abusives. Es tracta de productes en els quals, a vegades, no hi ha pel mig ni contractes i, quan n'hi ha, éstos són poc transparents i difíciles d'entendre. Altres variants són els prèstecs de les targetes (targetes denominades “revolving”) amb cláusulas abusives, TAE altíssims (de fins al 65.000%) i altres condicions que no sempre els consumidors són capaços d'entendre.

Carles Mulet ha recordat que “existeixen evidències empíriques que demostren que les noves modalitats de joc en línia estan afectant a joves i adolescents. S'estan autoritzant jocs i maneres de jugar (i d'obtenir diners per a això) que augmenten els riscos de patir ludopatía. Una de cada tres persones ateses en els centres específics d'addiccions ho estan pel joc en línia  i tenen menys de 25 anys. Els nadius digitals tenen un alt risc de desenvolupar una relació problemàtica amb el joc en línia. Cal incentivar un esperit crític i información financera en els joves perquè sàpien gestionar la informació a la qual tenen accés sobre el joc, l'endeutament i les seues conseqüències”. 

En la formulació de la proposta han sigut consultades entitats com Patim, alguns dels seus pacients i Víctimes del Crèdit, en el qual treballa un grup de juristes que coneix la situació irregular d'aquesta classe de productes i reclama mesures per a evitar la seua proliferació i protecció davant les seues potencials víctimes. “Aprofitant les tecnologies per a bé, hem realitzat diferents reunions i videoxats per a perfilar la iniciativa al Senat, ja que és necessari abordar campanyes de formació dels consumidors del perill i complexitat d'aquesta classe de productes, fomentar una autorregulació més responsable i realitzar inspeccions d'ofici des del Ministeri de Consum cap a aquests créditos, así com endurir la supervisió del Banc d'Espanya a aquesta classe de productes i contractes”, ha indicat Mulet. 
 
La iniciativa reclama el cessament d'aquesta mena d'anuncis en els mitjans públics, la creació d'un perímetre saludable que protegisca als menors d'aquests productes i anuncis, la creació de fitxers per a bloquejar l'accés a jugadors davant aquests crèdits ràpids i canvis normatius, amb l'objectiu de “limitar el nombre de préstecs que es poden subscriure i abordar la capacitat de devolució i la salut de persones en tractament d'addiccions”.

Els consumidors poden trobar en el mercat productes financers per a obtenir crèdits ràpids i fàcils sense massa complicació. S'anuncien així: “sense explicacions innecessàries”, “en només 10 minuts”, “fins a 5.000 euros amb només un clic” o “crèdit a l'instant, sense nómina”. 

Finançament crisi Covid19

Amalia Guijo i Rafael Bernabé, juristes de Víctimes del Crèdit han assenyalat que “aquests crèdits seran una de les solucions a la crisi sanitària del coronavirus, ja que hi haurà nombrosos ciutadans que hauran de començar de zero i els poders públics han de facilitar la reorganització del sistema econòmic impedint que usurers i empreses sense escrúpols s'aprofiten dels consumidors en una clara posició de desavantatge”.

Pujar