30 de novembre de 2020 30/11/20

Compromís pregunta al Senat pels beneficis del Valle de los Caídos i per no rendir comptes malgrat rebre subvencions públiques

  • Compromís apunta la possibilitat que una altra entitat o empresa custodie els béns a un preu menor

Un informe de fiscalització del Tribunal de Comptes aprovat al juliol assegura que el Valle de los Caídos no rendeix comptes ni redacta memòries de situació malgrat rebre una subvenció del Patrimoni Nacional per 340.000 euros. Entre les irregularitats hi ha el fet que no hi haja inventari dels béns del Valle de los Caídos, que no dispose de pressupost, que no rendisca comptes de la seua execució i que no elabore memòries de situació i funcionament. I això mai s'ha fet el que, segons l'informe de fiscalització aprovat, suposa l'incompliment dels requisits de la Llei General de Subvencions.

Fins que es van demanar els comptes per realitzar l'informe, no hi va haver cap justificació d’anys anteriors. D'altra banda l'informe plasma que no hi ha cap explicació sobre la necessitat o conveniència per a l'interès públic de les despeses assumides, que beneficien a la comunitat de religiosos i no, com hauria de ser, a patronat o fundació alguna.

Des de Compromís, el senador Carles Mulet ha assenyalat que preguntaran pel contingut d'aquest especial acord de la Fundació de la Santa Creu del Valle de los Caídos "per realitzar una gestió tan sui generis des de 1958". A més interpel·laran saber quines subvencions públiques rep; o si Patrimoni Nacional té previst introduir canvis en les subvencions públiques a aquest monument al franquisme que va ser construït per soldats republicans i que acull restes de falangistes i dictadors.

Mulet ha recordat que "el Valle de los Caídos professa una clara apologia franquista, tant pels lemes que mostra com per la seua simbologia i que concentra anualment nostàlgics del règim i acull congregacions religioses que perceben subvencions per custodiar els béns i donar missa. Tot molt poc modern i costós per als ciutadans espanyols que veuen com mentre es destinen 300.000 euros al seu manteniment, no es destinen a serveis socials o qüestions més ètiques", ha assenyalat.

Finalment en la relació de preguntes, Compromís suggereix si han valorat la possibilitat que els possibles béns que hi puga haver els custodie una altra institució o empresa per menys diners, o pel suport legal que pot tenir la concessió d'una subvenció a canvi de custodiar l’immoble i dir misses tots els dies.

Pujar