30 de novembre de 2020 30/11/20

Compromís guanya a València i Ciutadans sorpassa al PP a Alacant

Compromís guanya a València i Ciutadans sorpassa al PP a Alacant - (foto 1)
  • A Castelló, el bloc d'esquerres gana per dos escons al de dretes

La Comunitat Valenciana ha canviat per complet el seu color polític, que per primera vegada després de 30 anys passa del blau al roig. Però els resultats canvien de manera considerable si s'atén per separat a cada província. El cas de València preocupa especialment els socialistes, que baixen al segon lloc amb el 20,01% dels vots, superats en més d'un punt per Compromís. Però no és el PSPV l'únic que perd força en la capital respecte al còmput global, ja que el PP es veu relegat al quart lloc (18,68% dels vots), per davall de Ciutadans (19,25%). La situació que menys varia és la de Vox i Unides Podem, que igual que en el resultat general aconsegueixen la cinquena i sisena posició respectivament.

Encara que els socialistes han sigut superats per Compromís en el cap i casal –una dada que hauran de tindre en compte de cara a les eleccions municipals-, la veritat és que han obtingut una posició molt més beneficiosa que en 2015, quan a València van ser la quarta força. Els resultats canvien de forma considerable si s'atén els barris, ja que el PSPV recupera cinc. Quatre d'ells són els que perd Compromís (Jesús, Benicalap, Rascanya i Pobles de l'Oest) i el cinqué (Olivereta) ho guanya a costa del PP.

Cinc són també els barris que perd el PP, que ja només és la força més votada a Ciutat Vella, Pla del Real, l’Eixample, Extramurs i Pobles del Nord. Els populars deixen de ser els favorits en Olivereta –passa al PSPV- i en altres quatre districtes que prefereixen a Compromís: Camins al Grau, Cuatre Carreres, Poblats del Sud i Zaidia. De fet, és precisament la coalició nacionalista la més votada en la capital del Túria, on ha guanyat huit dels 19 districtes i ha sigut el partit triat per 94.352 persones. Entre aquestes, 6.919 ho han fet en Poblats Marítims (Cabanyal-Canyamelar, Grau, Malva-rosa, Natzaret), posant de manifest que els incompliments del tripartit en la regeneració del Cabanyal no li han passat factura.

Alacant: Sorpasso de Ciutadans al PP

Els resultats són encara més sorprenents a Alacant, on a pesar que el PSPV és el partit guanyador, la suma dels vots dóna la victòria a la dreta. Ho fa sobretot gràcies a Ciutadans, que per primera vegada sorpassa al PP en la capital alacantina per quasi dos punts (21,73% enfront de 19,47%). Però també és considerable l'auge de Vox (11,89%), que se situa com a quarta força política per davant de Unides Podem (10%) i Compromís (8,94%). Aquesta última formació perd a Alacant tota la força que obté a València i queda en sisena posició.

A la llum d'aquests resultats, malgrat la caiguda del PP, la suma de PP, Cs i Vox donaria com a guanyador al bloc de dretes a Alacant, amb el 53,09% dels vots enfront del 43.79% dels partits d'esquerra.

Castelló: El bloc d'esquerres gana per dos escons

A Castelló també ha sigut el PSPV el partit més votat i la suma dels partits d'esquerres gana a la de les dretes, però ho fa només per dos escons -13 enfront de 11-. I és que encara que Compromís manté els quatre diputats de 2015, queda relegat a quart lloc, superat per Ciutadans en 2.272 vots (encara que en escons aconsegueix els mateixos). La formació taronja a Castelló no aconsegueix sorpassar al PP, que com a València baixa a segona força política i perd tres dels huit escons que va aconseguir en 2015. 

Vox, per part seua, empata en nombre de diputats amb Unides Podem (2), però supera a la formació habitada en 8.365 vots.

Pujar