26 de novembre de 2020 26/11/20

Compromís demana al Senat que els instruments musicals paguen menys IVA

Compromís demana al Senat que els instruments musicals paguen menys IVA - (foto 1)
  • La coalició recorda que la música és una de les manifestacions més prolífiques del paisatge cultural valencià i que a tot l'Estat més de 3 milions de persones tenen instruments per fomentar la cultura

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una moció en què proposa a l'Senat instar el Govern a revisar i modificar el tram d'IVA aplicable a la compra d'instruments musicals, baixant-de l'actual 21% a un 10% en el termini de temps més breu possible.

La moció de la coalició recorda que la música és una de les manifestacions més prolífiques de l'paisatge cultural valencià. Amb totes les possibilitats i formes de què disposa, la música es projecta, entre d'altres camps, a la didàctica, la formació, la composició i la interpretació. La música permet generar en el territori valencià, així com a la resta de l'Estat, un ecosistema únic, enriquit per la feina i la disciplina constant de milers de músics i músiques valencianes. A més la música s'ha convertit en un fenomen social, ja que concilia i convoca a diferents generacions familiars en un mateix equip. Sense anar més lluny, la cultura i les manifestacions festives del País Valencià serien pràcticament invisibles si no fos pel gran acompanyament musical que els dóna suport i les reforça.

Així mateix, al territori valencià es poden comptar per centenars les societats musicals que dediquen un esforç considerable a la formació musical dels joves. Persones joves i també grans que mantenen uns hàbits d'estudi i treball constant. El senador ha recordat que en l'actualitat "la música i els seus músics és una cosa que forma part de la nostra cultura i identitat. Milers de persones, agrupacions i societats musicals, sostenen una autèntica vertebració territorial i una ocupació cultural de dimensions extraordinàries, a la festa ia l'educació, una pràctica la musical amb múltiples beneficis de tota mena, en la salut, en la memòria i el aprenentatge o en la coordinació de el cos ".

En aquest sentit la coalició ha manifestat el seu suport a la reivindicació de la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) respecte a la reducció de l'gravamen fiscal que s'aplica a l'obtenció d'instruments i ha recordat que la regulació tributària grava amb un 21% de IVA aquest instrument essencial, igualant als vehicles a motor o amb la majoria d'objectes de consum, "fet que marca una discriminació feia l'eina fonamental per al foment de l'educació musical", que haurien de ser mereixedores d'un tractament fiscal diferenciat.

El col·lectiu de les societats musicals només al País Valencià, sobrepassen el 50% de el nombre total de societats musicals espanyoles. El que suposa un important teixit associatiu musical al territori valencià i un pes significatiu respecte a el conjunt de l'Estat. Es calcula que a tot l'Estat espanyol hi ha al voltant de 3.600.000 persones les que practiquen alguna activitat musical de manera habitual amb qualsevol tipus d'instrument.

Pujar