1 de desembre de 2020 1/12/20

Compromís demana al Govern mesures per a incorporar al mercat de treball als adolescents tutelats

Compromís demana al Govern mesures per a incorporar al mercat de treball als adolescents tutelats - (foto 1)
  • Mulet: “L'Administració ha d'acompanyar a aquestes persones vulnerables perquè puguen construir la seua pròpia vida”

El representant de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una moció al Senat en la qual reclamen que l'administració implemente mesures per a facilitar la incorporació al mercat de treball dels joves tutelats per programes públics. 
 
La proposta presentada per la formació valencianista al Senat demana modificar el Reial decret 557/2011, de 20 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei orgànica 4/2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seua integració social per a adaptar-los a la Llei de Protecció Jurídica del Menor, els criteris del Comitè de Nacions Unides de Drets de la Infància i a les recomanacions del Defensor del Poble sobre menors estrangers no acompanyats. L'objectiu és recollir informes sobre capacitat econòmica, esforç d'integració i nous informes com de l'entitat de protecció de menors que puguen autoritzar la seua residència per circumstàncies excepcionals. 
 
“L'Administració, arribat a aquest punt, ha de permetre que els joves que han sobreviscut a dures circumstàncies puguen somiar en un futur, ja siga per l'entitat de protecció de menors o qualsevol altra i revisar els expedients d'autorització de permisos de residència i els aparte de la seua vulnerabilitat i falta de suports per a facilitar-los projectes de vida”, ha indicat Mulet que ha reivindicat el paper de les comunitats autònomes que, com la valenciana, “compten amb programes específics d'acompanyament en la seua inserció soci-laboral”.
 
Al País Valencià un total de 98 persones joves ex-tutelades es troben en pisos d'emancipació gestionats per entitats socials fruit del concert social que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives manté amb elles per damunt de la rigidesa de la normativa existent. No obstant això, des de començament de l'any 2020, s'ha observat per part de les entitats un canvi en la interpretació de la norma per part de Delegació de Govern, que ha desestimat les sol·licituds, deixant als joves estrangers ex-tutelats sense els seus permisos de residència. “Es tracta de persones que estan rebent el suport d'una administració autonòmica com és la Generalitat Valenciana mentre que el Govern d'Espanya els nega la possibilitat de residencia i, per tant, de treball”, remarca el senador que demana “canvis per a corregir tan injustes situacions”.

Pujar