30 de novembre de 2020 30/11/20

Compromís demana al Govern que defense als afectats per la cancel·lació sense precedents de vols pel coronavirus

Compromís demana al Govern que defense als afectats per la cancel·lació sense precedents de vols pel coronavirus - (foto 1)
  • Carles Mulet recorda que són milers els afectats per la prohibició de desplaçar-se que han optat per romandre en els seus domicilis i renunciar als seus bitllets

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha demanat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que realitze accions per a compensar als afectats o negociar amb les aerolínies algun mecanisme o sistema de compensació del 100% del cost del bitllet d'aquelles persones que tenien previst un vol durant aquestes setmanes i que s'han vist truncats pel coronavirus. “Nombroses persones que tenien vols programats estan veient com estan perdent els diners pels seus bitllets (amb algunes excepcions on les aerolínies han posat a la seua disposició dates alternatives o bons de bitllets vàlids per un any) a conseqüència de la crisi del coronavirus i totes les mesures d'alarma que, entre altres, han limitat els desplaçaments i mobilitat de les persones”, ha assenyalat Mulet.

Així el senador ha demanat conèixer quines mesures implementarà l'AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria) per a defensar als afectats com ja ha fet amb una altra crisi de línies aèries i per les decisions que prendrà el Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació per a repatriar als centenars de ciutadans espanyols que estan fora i els han cancel·lat els seus bitllets. Hem conegut casos de cooperants que no poden tornar al haver-se tancat els aeroports en els països en els que es troben “pel que demanem urgència en aquest sentit”.

“Si bé no entrem a discutir la idoneïtat de les mesures de confinament (encara que tal vegada han arribat tard) si veiem en mancada mesures de protecció d'aquests passatgers i, sobretot, falta d'informació. Les aerolínies s'han mostrat incapaces d'oferir la informació necessària i no s'ha obert un telèfon específic per a atendre els afectats tangencials del Covid-19. En cap moment es va tancar l'espai aeri espanyol i les assegurances no inclouen indemnitzacions per pandèmies generalment, amb el que s'han trobat amb una greu crisi inèdita a Europa fins al moment”, ha recordat.

Alguns dels afectats d'una forma responsable van optar per no viatjar a pesar que els aeroports estaven oberts i operant amb normalitat. Les companyies aèries, saturades, estan sent incapaces d'atendre les peticions. Molts d'ells no saben encara si recuperaran els seus diners i els mecanismes oberts de reclamació via web s'han vist desbordats “pel que considerem necessàries mesures per a aquests afectats, a més de totes aquelles que hem anat reclamant per a Pimes, autònoms i treballadors fixos discontinus des de les primeres conseqüències que vam conèixer i que els van afectar frontalment”, ha conclòs.

Pujar