21 de setembre de 2020 21/9/20

Compromís considera molt greu que el director general del Joc puga estar cometent un possible suborn impropi

Compromís considera molt greu que el director general del Joc puga estar cometent un possible suborn impropi - (foto 1)
  • La coalició exigeix ​​aclarir si les patronals del joc li van pagar viatges

El Codi Penal en l'article 422 qualifica de delicte contra l'Administració pública a "l'autoritat o funcionari públic que, en profit propi o d'un tercer, admetés, per si o per persona interposada, do o regal que li siguen oferits en consideració a seu càrrec o funció". Davant d'un cas de manual com aquest ens podríem trobar presumptament, segons el que ha publicat El Confidencial, que ha escrit que "Les patronals de les apostes van pagar deu viatges a congressos al director del Joc".

Segons aquest mitjà de comunicació, "el director general d'Ordenació del Joc, Juan Espinosa, va realitzar deu viatges en els dos últims anys finançats totalment o parcialment per associacions que aglutinen empreses d'apostes, sector que ha de controlar. Des que va assumir el càrrec al desembre de 2016, l'agenda oficial d'Espinosa inclou assistències a esdeveniments a Montecarlo, Cartagena d'Índies i Medellín (Colòmbia), Lima (Perú) i San Francisco (Estats Units) amb despeses de transport i allotjament pagats íntegrament pels organitzadors d'aquestes conferències, generalment patronals internacionals, nacionals o autonòmiques del sector. En alguns casos, com en les cimeres iberoamericanes del joc, l'alt càrrec d'Hisenda va romandre quatre dies a Colòmbia per intervenir en una ponència de 30 minuts".

Segons el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, "més enllà de si pot existir una actuació delictiva, que s'hauria dirimir en els tribunals, estem davant un comportament que èticament hauria de portar al cessament fulminant d'Espinosa, càrrec polític nomenat en temps de Montoro al capdavant del Ministeri d'Hisenda i mantingut pel PSOE de Montero, que hauria d'estar controlant la regulació, autorització, control i sanció de les activitats de joc d'àmbit estatal, tot i que per contra sembla que s'ha deixat complimentar amb tota mena de dons, aparentment, des d'hotels de luxe, viatges d'alt standing, caixes de vi i altres tipus de regals".

Des de Compromís lamenten la falta de reacció del Govern ara en funcions contra la ludopatia. "Hem presentat diverses iniciatives polítiques amb fortes crítiques cap a la coalició des de la patronal del joc que no ens fan tirar enrere a l’hora d’abordar un drama social, però ja hem vist que els alts càrrecs encarregats de regular i controla el sector del joc tenen altres prioritats i quefers i porten posat el cascavell", ha manifestat Mulet.

Per al senador de Compromís "la dissolució de les Corts impedeix tramitar ara la compareixença al Senat d'Espinosa o Montero perquè expliquen aquest possible suborn impropi, però el cessament d'aquest es pot produir ja abans de la convocatòria d'eleccions. Hi ha milers de persones amb patologies del joc que agrairien el gest en un sector que creix exponencialment", ha assenyalat.

Compromís ja va exigir sense èxit mesures com que els locals de joc complisquen regles de 'distància' similars a les que tenen els establiments de farmàcia (allunyar-los de centres escolars, per exemple), per reforçar les mesures contra la ludopatia i per a la protecció de menors de les addiccions al joc, així adaptar la normativa a la realitat social, econòmica i tecnològica de l'activitat del joc, aprovar el Reial Decret de comunicacions comercials de les activitats de joc i de joc responsable, assegurant-se que les mesures es prenguen amb les CCAA, ja que un 36 per cent dels addictes al joc ho fa sent menor d'edat, el que fa que la mitjana d'edat dels ludòpates se situe en 25 anys.

L'últim Informe Trimestral del Mercat del Joc Online, xifra en 613.812 usuaris actius en les cases d'apostes, el que equival a un 13,44 per cent més que el 2016. De 2005 a 2016, els casos d'addicció al joc en línia van passar de ser del 0,5 per cent al 14 per cent en algunes Unitats Joc Patològic, com la de l'Hospital de Bellvitge. A més, la Memòria Anual del Joc va difondre que el volum del negoci del gremi en línia va arribar als 10.000 milions d'euros en 2016.

Mulet ha recordat que el qüestionament de la impunitat de les cases de joc o apostes, el lobby és un dels que generen més publicitat en els mitjans. "Per proposar mesures per controlar la ludopatia i l'addicció al joc en menors patim tota una campanya de desqualificacions per part del sector. No ens cansem de demanar mesures per prohibir la publicitat irresponsable que incita els menors a la ludopatia i pensem que al capdavant de la Direcció General d'Ordenació del Joc ha de posar-se a una persona no susceptible de deixar-se comprar o complimentar per ningú".

Pujar