5 de desembre de 2020 5/12/20

Compromís alerta de les intencions d'eliminar el Talgo Torre del Oro, tren que vertebra nombroses autonomies, i substituir-lo per un AVE

Compromís alerta de les intencions d'eliminar el Talgo Torre del Oro, tren que vertebra nombroses autonomies, i substituir-lo per un AVE - (foto 1)
  • El tren alternatiu al convencional que presta servei en 23 estacions ignorarà al País Valencià i discorrerà per Madrid i Aragó

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat les pretensions del Govern de suprimir, durant les pròximes setmanes -presumiblement el 31 de maig-, el tren Talgo Torre del Oro, un històric de les comunicacions entre Andalusia i Catalunya que vertebrava bona part dels territoris pels quals discorre en l'actualitat. “Amb la tessitura del Covid-19 es produiran ajustos i canvis de trens convencionals per l'AVE, un model ineficient, car i tremendament injust territorialment”, ha indicat el senador valencià.

El tren para en estacions com Vilanova i la Geltrú, Cambrils, Tarragona, Barcelona, València, Castelló, Xàtiva fins a Sevilla, amb 23 parades i ocupacions històricament molt altes pròximes al 80%. Ja no és possible adquirir bitllets per a el mes vinent de juny. “L'alternativa a aquest tren convencional, assequible per a les classes mitjanes, és un AVE que, com no, passarà per Madrid i ara comunicarà Aragó, relegant Còrdova, Ciudad Real i Albacete, tot l'Est peninsular i una zona de gran dinamisme com és l'arc mediterrani”, ha denunciat el representant territorial de Compromís, Carles Mulet.

“Volem que el Govern ens explique per què a 1 de juny ja no es poden adquirir bitllets per a aquest tren i si els temors dels seus usuaris i plataformes són certs, així com si l'actual Govern sostindrà com a aposta per la mobilitat eliminar trens assequibles per altres elitistes amb bitllets que dupliquen o tripliquen el seu preu actual”, assenyala. El Govern segueix així amb la mateixa estratègia que va utilitzar fa cinc anys en suprimir el Tren Hotel Alhambra, un servei nocturn amb l'excusa del tercer carril, un servei que no ha transportat ni un sol tren de mercaderies en últims cinc anys (teòricament era el seu objectiu) i que no ha sigut restituït després de la finalització dels polèmics treballs. “Així se les gasten els últims governs, sempre en perjudici dels valencians i beneficiant a un tren caríssim i al sistema radial de fer  passar tot per Madrid, una estratègia que no ens sembla per a res improvisada”, retrau Mulet.

Pujar