elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com compren els valencians en 2023? Comparen més, redueixen capritxos i prefereixen les botigues físiques

Com compren els valencians en 2023? Comparen més, redueixen capritxos i prefereixen les botigues físiques

    En 2023, els consumidors de la Comunitat Valenciana controlen més les despeses (80,8%), consumeixen i/o ixen menys (68,0%) i estan més conscienciats amb la situació mundial (60,3%). La radiografia ens deixa un consumidor en els pròxims mesos més previngut, conscienciat i global.

    Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen del primer estudi de ‘El consumidor de la Comunitat Valenciana: hàbits i comportament de compra davant l'escenari 2023’ impulsat pel Club de Màrqueting del Mediterrani i Vedat Consulting.

    La principal entitat del màrqueting de la Comunitat i la consultora especialitzada en estudis de mercat i retail consulting han realitzat una enquesta a 400 persones amb la finalitat de conèixer els possibles canvis en els hàbits de consum a la regió davant l'escenari de 2023, marcat per la inflació, la crisi energètica o la guerra a Ucraïna i les seues conseqüències econòmiques. L'estudi, té com a objectiu ajudar les marques a adaptar amb més eficàcia les seues estratègies de negoci, prenent millors decisions davant aquests nous escenaris.

    Expectatives de despesa en 2023

    Una altra de les grans conclusions de l'estudi és que la majoria dels consumidors de la Comunitat Valenciana, davant la situació actual d'inflació i pujada de preus, admet que ara no es deixa portar tant per la impulsivitat, sinó que ha començat a comparar abans de comprar (47,8%) o que sotmet les compres a un procés de reflexió (39,3%). A més, a partir d'enguany, el 96,9% dels enquestats assenyala que en les seues llars es duran a terme diferents mesures d'estalvi, com no gastar en capritxos o reduir-los al màxim (53,3%) i reduir l'oci en general (39,8%). La ‘Generació Z’, per part seua, són els que més ganes tenen de gaudir de l'oci i viatjar, per la qual cosa augmentaran la seua despesa en aquesta categoria (23,9%).

    No obstant això, l'estudi revela que les compres del dia a dia (alimentació, cura personal, moda o esport), la majoria d'enquestats mantindran el mateix nivell de despesa en les categories de compra que en 2022.

    A més, l'enquesta també assenyala que els consumidors de la regió mediterrània es mostren molt més pessimistes amb el que no poden controlar, que és principalment l'evolució de la situació econòmica a nivell nacional i global. No obstant això, es mostren optimistes amb la seua pròpia economia, ja que el 41,5% espera mantenir-se igual i el 16,5% millorar. Els que creuen que la seua economia empitjorarà assenyalen, com a principal motiu, l'encariment dels subministraments (47%).

    Decisions de compra

    Quant al procés de presa de decisions abans de realitzar una compra, segons l'enquesta, la majoria admet que la rapidesa continua prevalent pese al context d'incertesa en la compra dels productes més habituals: el 69,8% realitza la compra just quan realitza la cerca d'un producte o servei, o bé unes poques hores després. Per part seua, el preu es consolida com el principal atribut d'elecció en el procés de compra, per damunt de la sostenibilitat (en el 74% de les respostes) i de la marca i els seus valors (en el 58% dels casos).

    Respecte al moment de l'any quan es realitzen més compres, el Nadal continua sent el major moment de despesa per als consumidors de la Comunitat Valenciana (un 25,5%), seguit per les compres que es realitzen la resta de l'any (22,9%), les rebaixes (17,7%) i el ‘Black Friday’ (13,6%). Sobre aquestes últimes campanyes la majoria d'enquestats considera que no tenen tant d'impacte degut a les contínues promocions i descomptes que es produeixen al llarg de l'any.

    Canales de venda

    Finalment, sobre els canals de venda preferits per als consumidors, l'estudi conclou que l'omnicanalidad s'imposa en la fase de cerca del producte, amb certa preferència cap a la botiga física, i la fase de compra segueix dominada per la botiga física. Sí que és cert que els més joves són els més digitals i, per tant, a menor edat adquireix més pes la cerca i/o compra online.

    Sobre els principals motius que porten als consumidors a decantar-se per les compres online, els enquestats destaquen la flexibilitat (sense desplaçaments, sense horaris…), l'amplitud d'assortiment i el preu. En canvi, entre els valors que realcen de les botigues físiques es destaca el fet de tocar, veure i seleccionar el producte, la disponibilitat immediata del mateix o que el propi consumidor puga triar el producte que comprarà.

    Pujar