4 de desembre de 2020 4/12/20
ANÀLISI

Còctel d'emocions entre les esquerres valencianes en una llarga nit electoral

Còctel d'emocions entre les esquerres valencianes en una llarga nit electoral - (foto 1)

  Tots sabien que la nit anava a ser llarga, però potser el que no esperaven era que la incertesa en la suma de forces fóra tan real com ho va ser en la nit del diumenge 28 d'abril. PSPV, Compromís i Unides Podem van viure ahir una intensa nit en la qual els seus projectes autonòmics van quedar relegats a un segon pla, com a conseqüència del recompte de vots a nivell nacional.

  Cares llargues i d'emoció continguda van anar alternant-se entre els dirigents valencians, els qui després de conéixer que els resultats per al Congrés dels Diputats donaven força als blocs d'esquerres van començar a dibuixar amb una mica més d'entusiasme una reedició del pacte del Botànic en la Comunitat Valenciana. Però la nit no feia més que començar.

  Les primeres valoracions van arribar després de conéixer els resultats de les Eleccions Generals – que donen més força en el Congrés al PSOE – i malgrat l'alegria per la victòria del bloc progressista, en les seus de Compromís i Unides Podem l'intent per ocultar certa decepció entre felicitacions va quedar en intent fallit.

  Els resultats van ser bons per al PSPV els qui van aconseguir ser la força més votada en les tres províncies valencianes i en tota Espanya, en canvi en Compromís el pas per les urnes els arrabassa 3 escons quedant-se Joan Baldoví com a única representació, mentre que Podem queda relegat a quarta força política. Malgrat això, els números sumen i aconsegueixen frenar la irrupció d'un pacte entre les tres dretes. Felicitacions per compromís i valoracions al voltant d'una confessió: “No eren els resultats que esperàvem”.

  El rellotge marcava quasi les 23 hores del diumenge i amb cares llargues encara que amb esperança perquè les dues formacions siguen decisives en la formació del Govern, els representants de Compromís i Unides Podem es van esvair deixant als mitjans de comunicació presents en la nit electoral sense més valoracions fins a ben entrada la matinada.

  En canvi, des dels socialistes valencians silenci absolut. Cap valoració després de conéixer que Pedro Sánchez serà el nou president del govern. Potser el dubte sobre els resultats autonòmics, l'escrutini dels quals anava avançant a poc a poc els mantenia encara en alerta. El PSPV va decidir viure aquesta nit post passe pels col·legis electorals en el Mercat de Tapineria de València on van seguir pegats a un televisor el minut a minut del que anava passant. Arriba l'anècdota divertida de la nit: parla Sánchez des de Ferraz, els del PSPV volen escoltar les paraules del seu Secretari General, pugen el volum però un error en els botons fan que el televisor s'apague. Amb aquest imprevist solucionat tots a l'una ‘Visca Visca Visca Espanya socialista’.

  20 per cent, 30 per cent, 50… el recompte dels vots per al parlament valenciana avança a poc a poc – cal recordar que va començar després de finalitzar-se el de les urnes al Congrés i al Senat – i els silencis en les seus continuen. Els periodistes comencen a inquietar-se, perquè la meitat dels vots ja comencen a dibuixar un escenari cada vegada més nítid: Ximo Puig guanya, seguit d'Isabel Bonig i un sorprenent Toni Cantó aconsegueix un tercer lloc per damunt de Compromís. Mentre José María Llanos de Vox entra amb força aconseguint superar a la candidatura de Rubén Martínez Dalmau.

  Arriba la mitjanit i el silenci roman. Els nervis comencen a ser cada vegada més latents entre els polítics del bloc d'esquerres, corredors per a a dalt i per a a baix. Entrades i eixides. Algun riure nerviós. Els resultats avancen però les sumes continuen donant números semblants. 

  Poc més del 80 per cert del vot escrutat, ja són les dues del matí i comença el moviment. Les cartes estan tirades, però un pols en la distància per veure qui presa la paraula en primer lloc fa que s'allargue l'espera una mica més. Finalment, és Mónica Oltra la primera a donar la cara acompanyada del seu equip amb cares llargues. “No volem experiments” és la frase més repetida per la líder de Compromís durant la seua intervenció, en la qual assegura que no té dubtes que el Botànic II serà una realitat en les pròximes setmanes.

  Amb aquestes paraules i visiblement cansada Oltra s'acomiadava dels periodistes presents en la seu. Després de la seua intervenció en un altre punt de València pel barri de *Ruzafa el candidat de Unides Podem, Dalmau, ix a l'improvisat escenari instal·lat en la seu. Aquesta satisfet, perquè les enquestes li donaven uns resultats bastant negatius. En les seues paraules, una declaració d'intencions: “Necessitem aprofundir en el Botànic, ser crítics amb ell”, la seua formació exigirà formar part del govern valencià en aquesta nova legislatura valenciana.

  I per fi, el gran silenci es trenca: Ximo Puig acompanyat de les seues mans dretes fa acte de presència en el Mercat de Tapineria. L'emoció està desbordada, és la primera vegada en 30 anys que el PSPV aconsegueix ser la força més votada en la Comunitat. Puig agraeix la paciència i el suport, i assegura que comença “una nova etapa de canvi, de llibertat i de solidaritat”. Està convençut que el Botànic es reeditarà. 

  Els resultats de les esquerres, com hem dit, sumen: PSPV suma 4 diputats més aconseguint els 27, Compromís malgrat perdre 2 diputats arriba a us 17, mentre que Unides Podemos és qui més perd i es queda amb 8 seients en les Corts Valencianes.

  Ara després d'aquesta llarga nit electoral en la qual les emocions del bloc d'esquerres en la Comunitat han viscut una muntanya russa, amb certes pors i esperances en un mateix recipient, arriben unes setmanes de negociacions que segur deixaran importants declaracions dels dirigents polítics.

  Pujar