27 d’octubre de 2020 27/10/20

La Setmana Festera de Cocentaina arranca amb el dia de 'Els Comptes'

La Setmana Festera de Cocentaina arranca amb el dia de 'Els Comptes' - (foto 1)
  • Els actes previs a la trilogia festera en honor a Sant Hipòlit Màrtir se succeiran amb intensitat durant els pròxims dies

  • Aquest dissabte totes les filaes desfilaran pel Passeig del Comtat, a partir de les 23:00 h, a excepció de La Llana que eixirà al carrer el diumenge a les 23:30 h de la nit

Cocentaina inicia aquest dissabte la Setmana Festera i ho fa, com és habitual cada any, amb la celebració del conegut com a dia de 'Els Comptes'; una jornada en la qual els festers van a les seus de les seues respectives filaes per a abonar totes les despeses corresponents a les Festes de Moros i Cristians que estan a punt de començar. L'activitat inclou iniciar els preparatius per a la trilogia a la vegada que hi ha espai per degustar un bon esmorzar o un dinar al migdia abans que a la nit se celebren sopars de germanor en cada Filà amenitzats per la música festera que interpreten les respectives bandes de música de les diferents formacions. El dia 'Els Comptes' acabarà amb les 'Voltetes' pel Passeig del Comtat i segons figura en el calendari oficial desfilaran a partir de les 23:00h les filaes kabileños, Muladís, Cavallers de Llúria, Contestanos, Maseros, Almogàvers, Gentils, Creuats, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial, Bereberes 'Els Borts', Manta Roja, Bequeteros, Mudèjars i Guàrdia Jalifiana 'Sahorins'. Finalment la Llana, que manté la tradició de celebrar 'Els Comptes' en diumenge, desfilarà el dia 4 d'agost a partir de les 23:30h.

Els actes religiosos en honor a Sant Hipòlit Màrtir també cobren especial protagonisme aquests dies i aquesta vesprada conclourà l'Octavari dedicat al patró, que s'ha celebrat a l'església de Santa Maria des del passat 26 de juliol, i en el qual s'ha recordat als festers difunts de totes les filaes. A més ahir van ser presentats al sant els nounats i es van triar els majorals i les majorales de Sant Hipòlit del any vinent 2020. L'Octavari acabarà hui al Convent dels Pares Franciscans, a partir de les 19:45h de la vesprada, amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu dels Àngels; patrona de l'Ordre Franciscana. Així mateix el dijous 8 d'agost, a partir de les 19:30h, se celebrarà una missa solemne a l'església del Salvador en la que s'imposaran les medalles del patró als càrrecs festers d'enguany abans d'iniciar-se el trasllat de la imatge menuda d'aquest, coneguda com el 'Sant Hipòlit del Raval'; fins al Monestir de la Mare de Déu del Miracle perquè així els dos patrons tinguen presència a l'acte d'Acció de Gràcies que té lloc en finalitzar l'Alardo.

La música festera serà de nou protagonista en els dies anteriors a la trilogia i el diumenge, a les 21:00h, podrem gaudir del  XVI concert de la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet, dilluns l'Ateneu Musical Contestà presentarà el seu XXXIV concert dedicat a les Festes de Moros i Cristians i el dijous serà la Unió Musical Contestana la que tancarà la Setmana Festera amb el XLVII Concert de Festes. Al marge d'això dimarts a la vesprada serà la 'Volteta dels Xiquets', després del berenar i els jocs que es realitzaran al Pla, de la mateixa manera que hi haurà 'Voltetes' pel Passeig del Comtat a les nits del mateix dimarts i el dimecres.

La programació de la Setmana Festera ha inclòs activitats que ja s'han realitzat com el XLVIII Trofeu Sant Hipòlit de Ciclisme, en categoria Cadet i Júnior, que es va disputar el passat diumenge 28 de juliol. En la mateixa jornada, a la nit, Teló Teatre va registrar ple absolut al pati d'armes del Palau Comtal amb la posada en escena de la seua obra d'estiu titulada ‘Un préstamo…es un préstamo’ sota la direcció de Marga Reche i José Miguel López.

Pujar