elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Cocentaina col·loca plaques de carrers amb el nom popular

L'Ajuntament de Cocentaina col·loca plaques de carrers amb el nom popular
  • Aquesta iniciativa és fruit d’una proposta al Pressupost Participatiu de 2021

MÉS FOTOS
L'Ajuntament de Cocentaina col·loca plaques de carrers amb el nom popular - (foto 2)
L'Ajuntament de Cocentaina col·loca plaques de carrers amb el nom popular - (foto 3)

L’Ajuntament de Cocentaina, a través de les regidories de Cultura, Promoció del Valencià i Participació Ciutadana, ha posat en marxa una de les propostes del Pressupost Participatiu de l’any passat en la qual es demanava que es retolaren els carrers amb el nom popular.

Hi ha molts carrers que no són coneguts pel seu nom oficial, sinó d’una manera més popular i tradicional que sempre té una història darrere que ens parla de com som, del nostre tarannà, o simplement de quina funció tenia el carrer o el punt en concret.

El treball que s’ha efectuat ara ha consistit a col·locar una xicoteta placa, amb unes dimensions de 30 x 15 cm, davall de l’actual rètol amb el nom oficial, de manera en la plaqueta s’indica el nom popular del carrer i una breu descripció, si cal, sobre el personatge o el concepte en qüestió. L’objectiu ha sigut mantenir viva la memòria de les denominacions tradicionals de les vies urbanes de Cocentaina amb la finalitat que no s’obliden i es mantinguen el més vives possible.

En total han sigut 35 les plaques que s’han col·locat i alguns exemples de vies i punts són els següents: Carrer del Pintor Espinosa- Carrer Nou; Carrer Cervantes - Carrer de Fora; Carrer del Bisbe Estanya, al cantó del Passeig del Comtat - Porta del Sol; Carrer del Bisbe Mallol - El Ravalet; Carrer de la Santíssima Trinitat - Carrer Gitanos; Plaça del Venerable Escuder - Plaça del Mercat, Plaça d’Anselmo Martí - El Camet... I algunes denominacions menys conegudes, però igualment tradicionals, com ara el carrer de la Sagrada Família, el nom popular del qual és Apreta-panxes o Pretapanxes, i el motiu segurament és per l’estretor del carrer; o el carrer de Sant Hipòlit, que s’ha dit sempre de manera popular la placeta del Fossar, ja que al segle XV feia de cementeri parroquial, que va estar vigent fins al segle XIX, quan va començar a funcionar l’actual.

L’estudi i la recopilació dels noms populars l’ha portat a terme l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià a partir del llibre de Francesc Jover, Carrers de Cocentaina, editat en 2002 per l’Ajuntament de Cocentaina. Així mateix, s’ha aprofitat per a detectar plaques de carrer que falten o per a anotar-ne algunes que cal reemplaçar.

Tant la regidora de Participació Ciutadana, Maite Valls, com també el regidor de Cultura i Promoció Lingüística, Ivan Jover, que han participat activament en el disseny, la producció i la col·locació de les plaques, s’han mostrat molt il·lusionats amb el projecte, ja que dona visibilitat a una part de la història i de les tradicions de Cocentaina que moltes vegades oblidem o queda oculta. Així mateix, han comentat la possibilitat de treballar un projecte de ruta pels carrers que tenen nom popular a fi de poder explicar-los més detingudament i han mostrat el seu agraïment tant a les persones que van presentar la idea, com també a la resta de persones que han possibilitat que finalment aquesta proposta haja pogut veure la llum.

Pujar