20 de gener de 2021 20/1/21

L’ IVCR+i restaura part dels llibres de Corts de Justícia del segle XIII de l’arxiu municipal de Cocentaina

L’ IVCR+i restaura part dels llibres de Corts de Justícia del segle XIII de l’arxiu municipal de Cocentaina - (foto 1)

  Des del Departament de Conservació i Restauració d’Obra Gràfica i Document d’Arxiu de l’ Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) s’ha iniciat aquesta setmana la restauració de tres llibres de Corts de Justícia pertanyents a l’arxiu històric municipal de Cocentaina.

  Aquesta restauració forma part del conveni acordat el 2017, entre l’Ajuntament de Cocentaina i l’IVCR+i, per a continuar amb la restauració d’aquestos volums manuscrits, dels quals Cocentaina disposa d’una de les sèries més completes arreu del territori valencià, des de l’any 1269 fins al  1295. El cost total d’aquesta fase de la restauració ascendix a 10.800 €, dels quals un 50% se’n fa càrrec l’ IVACR+i i l’altre 50% l’ajuntament, així com assumeix l’assegurança i el transport dels tres llibres.

  La restauració dels exemplars és fruit d’un compromís que van adquirir en 2016 l’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, i la subdirectora de Conservació, Restauració i Investigació, Gemma Contreras i que va començar a donar fruits amb la restauració de tres exemplars en 2017.

  El regidor de l’àrea, Iván Jover, explica que aquestos documents es rebel·len importantíssims des del punt de vista històric al tractar-se de la primera documentació que ens parla al voltant dels primers pobladors cristians i de la població musulmana de la moreria i les petites alqueries, existents a la Cocentaina de l’últim terç del segle XIII. La Cort de Justícia va ser una institució creada per Jaume I on els oficials triats pels veïns de la vila feien les funcions de jutges ordinaris civils i portaven un registre.

  La setmana passada Gemma Contreras mostrava a través de Facebook com s’anava a procedir en la restauració d’uns dels volums de Cocentaina.

  Pujar