elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El compositor contestà Francisco Valor celebra 25 anys sobre els escenaris

El compositor contestà Francisco Valor celebra 25 anys sobre els escenaris
  • El dissabte 22 de juny el Palau Comtal acollirà el concert monogràfic de Francisco Valor «25 anys de música i festa», el qual forma part de la XXIX Campanya de Música als Pobles

MÉS FOTOS
El compositor contestà Francisco Valor celebra 25 anys sobre els escenaris - (foto 2)
El compositor contestà Francisco Valor celebra 25 anys sobre els escenaris - (foto 3)

Cocentaina sempre ha estat bressol d’artistes, especialment de músics. Un d’ells, el director i compositor Francisco Valor (1979), celebra enguany un quart de segle de carrera musical, la qual es va iniciar el 1999 de la mà de la Unió Musical Contestana, on va aprendre de dos grans mestres: José Pérez Vilaplana i Enrique Torró Insa.

La seua formació acadèmica continua a l’escola comarcal de la Vall d’Albaida, l’acadèmia Allegro de València, la Yamaha Music School o la Berklee College of Music de València, sempre aprenent dels millors professionals com José R. Pascual Vilaplana, Ferrer Ferran, Gregory Fritze, Ramon Garcia Soler o Saül Gómez Soler.

D’altra banda, cal recordar que Valor no s’ha limitat a un únic gènere musical, sinó que les seues partitures han donat cabuda a tota classe de composicions, començant per les obres dedicades a les festes de moros i cristians i passant per la música coral, la música incidental per a espectacles, obres simfòniques o, fins i tot, música per a la imatge.

El seu estil únic l’ha fet mereixedor de diversos guardons, entre els quals podem citar 2 Euterpe de la Federació Valenciana de Societats Musicals i diverses nominacions als Premis Hollywood in Media Awards i als Global Music Awards. A més a més, és director de la Colla Mal Passet, de La Degollà d’Alcoi, de la Primitiva d’Alcoi i de Callosa d’En Sarrià i subdirector de la Unió Musical Contestana.

Per tal de commemorar aquesta efemèride, s’ha organitzat un concert monogràfic de la seua obra per al dissabte 22 de juny a les 20:30 hores al pati d’armes del Palau Comtal sota el títol «25 anys de música i festa». Una iniciativa que forma part de la XXIX Campanya Música als Pobles. Estarà acompanyat per la Música Primitiva Apol·lo d’Alcoi, de la Banda Primitiva Associació d’Amics de la Música de Callosa d’En Sarrià i per la Colla Mal Passet.

El concert es dividirà en dues parts i inclourà 11 obres de Valor, qui també serà l’encarregat de dirigir-les. Trobem 4 marxes cristianes (la seua primera obra: «Laia», dedicada a la seua neboda; «Xamarcai», Templum inferni» i «Cavallers de Llúria»), 3 pasdobles («Juanvi», «Alma corsaria» i «Pepe Milán»), una marxa pirata («Mar-blanc») i 3 marxes mores («Soc mudèjar», «Llaner i sanedrí» i l’estrena d’«Ambra»).

Segons Fransciso Valor, «aquest concert és molt especial per a mi. Des que vaig compondre la meua primera obra, «Laia», quan tan sols tenia 19 anys, han passat moltes coses. Per aquest motiu, al concert s’interpretaran les meues composicions més emblemàtiques, que donen una idea de com ha anat canviant la meua música al llarg dels anys, de la mateixa manera que jo, com a artista i com a persona. A més a més, estaré molt ben acompanyat per les dues bandes que dirigisc actualment, així com pel Mal Passet, entre els quals sumarem més d’un centenar de músics sobre l’escenari».

En paraules de Berta Iñíguez, regidora de Cultura, «per a Cocentaina és un orgull poder dir que Francisco Valor és veí del nostre poble. És un luxe comptar amb un director del seu nivell i conegut per tot arreu a l’escena musical. I com no podia ser d’altra manera, havíem d’acollir sí o sí aquest concert, que estic segura que no deixarà indiferent a ningú. Ens transportarà pel pas del temps des dels seus inicis i viatjarem musicalment amb les seues obres, i segur que mentre ho escoltem, ens vindran molts records viscuts amb les seues melodies. L’Ajuntament de Cocentaina sempre està al costat de la cultura i dels seus artistes. Així que sols em queda animar al poble a assistir a aquest concert perquè serà molt especial».

Pujar