10 de desembre de 2019 10/12/19

Claus per a previndre i tractar el “jet lag” aquestes vacances

Claus per a previndre i tractar el “jet lag” aquestes vacances - (foto 1)
  • Els canvis d'horaris considerables poden implicar irritabilitat, fatiga, insomni o mal de cap.

  • Hidratar-se bé, realitzar exercicis d'estirament i evitar el consum d'alcohol i cafeïna mitiguen els efectes del jet lag

Comencen les vacances d'estiu i són molts els que opten per llargs trajectes amb avió, però no cal oblidar que, a vegades, un viatge amb canvis d'horaris considerables pot implicar irritabilitat, fatiga, insomni o mal de cap. És el conegut “jet lag” o “síndrome transoceànica”. 

Un trastorn que evidentment és més comú en els períodes vacacionals i per al qual la doctora Maribel Andrés, responsable de la unitat de neurofisiologia de l'Hospital Vithas Nisa Rei Don Jaume de Castelló, pauta les mesures a seguir per a combatre aquesta simptomatologia. T

al com explica la doctora Andrés, “el jet lag origina un gran desajustament en la teua ment i el teu cos que produeix que quan arribes a la teua nova destinació no et pugues dormir a la nit o que et caigues de son a les 4 de la vesprada generant-te mal de cap, fatiga generalitzada i una fam voraç a deshores”. Uns símptomes que es deuen a un desequilibri produït entre el rellotge intern d'una persona (que marca els períodes de somni i vigília) i el nou horari que s'estableix en viatjar a llargues distàncies a través de diverses regions horàries. 

Depenent de la persona, el trastorn pot durar entre un i cinc dies. “Aquest desajustament genera trastorns a nivell de tensió, temperatura i estat cerebral i dificulta la conciliació del somni”. A més, l'adreça cap a la qual es viatja influeix a patir-ho més o menys forta, “Normalment si viatges cap a l'est, és a dir en sentit contrari al rellotge biològic, -afirma la doctora Andrés-els efectes del jet lag poden ser més forts i duradors ja que quan per a tu siga l'hora d'anar a dormir en la teua nova destinació serà l'hora d'alçar-se. En canvi, si viatges cap a l'oest es prolonga la sensació de nit o de dia i el cicle corporal s'ajusta amb major facilitat”

Com previndre el jet lag

La doctora Andrés ressalta la importància de previndre els símptomes abans d'embarcar. “Si estàs a punt d'embarcar-te en un vol de 10 hores jo recomane, sobretot abans de volar, fer una mica d'exercici, seguir una dieta saludable i descansar molt els dies previs al viatge. Una altra mesura seria ficar-se al llit i alçar-se una hora abans si viatges direcció aquest o una hora més tard si viatges cap a l'oest”, subratlla la Dra. Andrés.

“Una vegada en vol, -agrega l'especialista-, cal hidratar-se molt bé: beure molta aigua i evitar la ingesta d'alcohol i cafeïna; i és fonamental menjar, encara que no abellisca. Practicar algun tipus d'estirament a bord també és un bon consell o moure les cames i el coll mentre estiguen asseguts en l'avió” i afig “quan es puja a l'avió, jo aconselle actualitzar el rellotge a la zona horària de destinació. Si s'arriba a la vesprada, no dormir molt en l'avió per a així estar cansat quan arribes a la teua destinació. Però si el vol arriba al matí o de matinada cal intentar dormir durant tot el vol per a estar despert i actiu la resta del dia”.

Respecte a l'arribada a destinació, la doctora Maribel Andrés assegura que és fonamental adaptar-se a l'hora local, no prendre menjars pesats durant el primer dia i “si arribes de dia intenta eixir al carrer, i cerca el sol, atés que és un estimulant per a regular el rellotge biològic”.

ocultar
Claus per a previndre i tractar el “jet lag” aquestes vacances
Pujar