26 de novembre de 2020 26/11/20

Les sis claus del nou Estat d'Alarma decretat pel Govern

Les sis claus del nou Estat d'Alarma decretat pel Govern - (foto 1)
  • El decret presenta importants diferències a l'aprovat el 14 de març

El Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest diumenge ha aprovat, tal com t'ha comptat elperiodic.com, un nou estat d'alarma que té com a objectiu final frenar la corba de contagis que s'ha disparat en les últimes setmanes.

Aquest nou decret, que entra en vigor aquesta mateixa vesprada, presenta importants diferències respecte a l'aprovat el mes de març passat quan la pandèmia del coronavirus va esclatar al nostre país.

A continuació, repassem les sis claus fonamentals per a entendre en què es diferencia i com funcionarà aquest estat d'alarma:

  • Les autoritats delegades seran els presidents autonòmics i l'òrgan de *cogobernanza serà el Consell Interterritorial de Salut Pública. Amb això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, serà el que prenga les decisions oportunes.
  • Limitació de mobilitat nocturna. El govern aprova el toc de queda en tot el país – excepte a les Illes Canàries – en una forqueta que anirà des de les 22 fins a la mitjanit i de 5 a 7 del matí. En el cas de la Comunitat, aquest toc de queda comença a la mitjanit fins a les sis del matí.
  • Circulació entre CCAA. S'autoritza la possibilitat de limitar la mobilitat entre les comunitats autònomes. Serà el govern autonòmic el que decidisca si es puc o no entrar o eixir del territori.
  • Reunions socials: L'Estat d'alarma limita les reunions socials a un màxim de sis persones, excepte que siguen convivents. Els governs autonòmics podrien reduir encara més aqueix topall.
  • Duració: el present decret té una duració de 15 dies, encara que aquesta mateixa setmana es debatrà la seua pròrroga que es desitja siga fins al 9 de maig.
  • Confinament: Una de les diferències més importants és que no es planteja un confinament domiciliari total, encara que es demana a la població que limite les seues reunions socials.

A més, destacar que les mesures que es prenguen hauran de seguir el full de ruta del ‘semàfor COVID-19’ aprovat la setmana passada.

Pujar