4 de desembre de 2020 4/12/20

L'exposició ‘Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana” finalitza la itinerància en Chiva

L'exposició ‘Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana” finalitza la itinerància en Chiva - (foto 1)
  • La mostra del Museu Valencià d’Etnologia ha recorregut 52 municipis valencians i ha estat visitada per 70.000 persones

El diputat de Cultura, Xavier Rius, l'alcalde de Chiva, Emilio Morales, i una representació municipal han visitat al centre de cultura ‘El lavadero’ l'exposició ‘Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana’, que finalitza ací la seua itinerància després de set anys.

La mostra fou exhibida en el Museu Valencià d'Etnologia en la tardor de 2013, i es modificà per la seua itinerància en el territori valencià en 2014. Durant estos 7 anys ha arribat a 52 municipis i ha sigut visitada per més de 70.000 persones. Després de la seua estada a Chiva, l'exposició s'instal·larà de forma permanent en el Museu de la Pilota de Genovés.

Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, "l'exposició és, a més del fons cultural i documental, una mostra del vessant de projecció de territori que té el museu, i que posa en valor la seua funcionalitat i la filosofia territorial", aspecte compartit amb l'alcalde, Emilio Morales, qui ha valorat positivament "l'apropament a la cultura tradicional".

La mostra fou produïda pel Museu Valencià d'Etnologia junt el Museu de Pilota de Genovés i l'Ajuntament de Genovés amb l'objectiu de donar a conèixer l'esport de la pilota valenciana, una pràctica que gran part de la societat reconeix com una de les principals manifestacions de la nostra cultura.

L'exposició conté algunes fotografies de l'arxiu d'Ismael Latorre Mendoza i ha estat comissariada per David Sarasol, director del Museu de la Pilota de Genovés. La coordinació de la itinerància, durant estos 7 anys, ha estat a càrrec de Juan Antonio Alcántara, cap d'Exposicions Itinerants del Museu Valencià d'Etnologia.

"Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana" mostra tots els aspectes de l'esport: la fabricació dels elements bàsics del joc (pilotes de ‘vaqueta’, didals, guants...), entrades de partides històriques, cartells, panells, diorames de carrers, jocs infogràfics d'explicació del joc, etc.

Pujar