elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cebrián trasllada la singularitat valenciana al debat sobre la Política Agrària Comuna

Cebrián trasllada la singularitat valenciana al debat sobre la Política Agrària Comuna

    "La nostra és una agricultura oberta, acostumada a competir en els mercats internacionals", ha destacat la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, entre les nostres fortaleses territorials, en el debat obert entre comunitats autònomes davant de la futura Política Agrícola Comuna 2020-23 (PAC), actualment en procés de negociació a distints nivells.

    Elena Cebrián ha traslladat la singularitat de l'estructura productiva valenciana a l'anàlisi territorial en el fòrum organitzat a Madrid per la UPA Federal (Unió de Xicotets Agricultors), junt amb la consellera de Castella i Lleó, Milagros Marcos, el seu homòleg andalús, Rodrigo Sánchez Haro, i un representant del Govern aragonés, moderat pel secretari general d'UPA Ignacio Senovilla.

    Una estructura de producció diversa, encara que molt caracteritzada per les fruites i hortalisses, i una estructura de la propietat amb xicotetes explotacions constituïxen trets de l'agricultura valenciana que, ha assenyalat la consellera, el govern autonòmic aborda amb un esperat instrument dinamitzador, la Llei d'Estructures Agràries, que aprofitarà les fortaleses del sector i contribuirà a superar les seues debilitats estructurals.

    Cebrián ha reiterat que l'actual PAC, en especial el primer pilar, el de l'organització comuna de mercats i pagaments directes a les explotacions, no s'adapta a la nostra estructura agrària hi ha perjudicat el sector a la Comunitat.

    De fet, ha vist reduït a la mitat el nombre de sol·licituds en els últims 10 anys. Per això ha reivindicat que es considere en la futura PAC eixa especial estructura productiva del camp valencià i que es reconsidere una burocràcia que pot conduir a la desafecció als sol·licitants potencials.

    També ha posat l'èmfasi en què es reconega l'experiència positiva que hem aportat amb les organitzacions de productors, en el sentit de fomentar l'associacionisme, concentrar l'oferta de mercat i organitzar-se per a la promoció i planificació dels productes.

    Planificació i pressupost just amb especial èmfasi al desenvolupament rural

    Cebrián defendrà amb el Ministeri i les comunitats autònomes -que es reunixen dilluns que ve- un pressupost just per a la nova PAC, amb especial èmfasi en el desenvolupament rural. "Per a nosaltres suposa mesures fonamentals de diversificació de les economies locals de millores estructurals, de suport a les indústries agroalimentàries, que fixen població i creguen un teixit socioeconòmic que revitalitzen les nostres zones d'interior".

    La consellera ha apuntat el paper del desenvolupament rural respecte a les superfícies agroforestals, en un territori on el 60% són àrees forestals, per a les que el paisatge mosaic agroforestal amb discontinuïtats que proporciona l'agricultura té un paper important per a la gestió forestal sostenible i la prevenció d'incendis.

    També ha traslladat la reivindicació del camp valencià d'una reciprocitat respecte a les importacions de països tercers entre altres respecte a les condicions fitosanitàries, almenys iguals a les que s'exigixen als nostres agricultors.

    La PAC, ha conclòs Elena Cebrián, "és un complement de la nova política agrària impulsada pel Govern del Botànic i ha de veure's com una oportunitat que siga efectiva per a les dones en el sector". Però, al mateix temps, "ha de ser una PAC que genere rendes, done confiança i seguretat jurídica a agricultors i agricultores i que siga comprensible per la ciutadania, en la mesura que estem parlant de proveir aliments sans, segurs, i de qualitat, que requerixen de l'atenció del territori i les persones que treballen en ell".

    Pujar