elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Verònica Ruiz: "Mantenir els privilegis d'uns enfront del perjudici de les dones és una anomalia democràtica"

Verònica Ruiz: "Mantenir els privilegis d'uns enfront del perjudici de les dones és una anomalia democràtica"
  • La concejala de Feminisme de Castelló reivindica el paper de les predecessores perquè ‘nosaltres som perquè elles van ser’

Castelló es prepara un altre any més per a organitzar el 8 de Març, Dia de la Dona, amb activitats lúdiques i reivindicatives durant tot el mes per a reclamar la igualtat real entre homes i dones. Tallers, conferències, rutes, exposicions, cinema... La ciutat s’aplena d’activitats per a celebrar el 8M. Pots consultar el programa aci.

A pocs dies que les dones tornen a prendre els carrers de la capital de la Plana, elperiodic.com entrevista a la regidora de Feminisme de l'Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz que destaca la importància de "reivindicar les nostres predecessores, les dones que durant anys han lluitat i treballat pels nostres drets i per la igualtat efectiva i real".

Hui continuem lluitant i fent feina en xarxa per consolidar el que elles van conquerir i per continuar avançant en la consecució d'una societat efectivament igualitària i lliure d'estereotips

Per al programa del 8M Castelló organitzarà una vintena d'activitats, quines destacaries?

La totalitat d'elles, perquè totes formen part d'una configuració versàtil, des de la pròpia manifestació i els actes més reivindicatius a totes les propostes culturals, teatrals, musicals i lúdiques que tindrem al llarg de tot el mes per cridar ben fort que Castelló és feminista.

Tot i això, faltaria a la veritat si no dic que em fa especial il·lusió el Premi Olimpia d'enguany, perquè Carme Ripollés és una dona a qui, personalment i professionalment, admire moltíssim.

El claim d'aquest any és 'Nosaltres som perquè elles van ser'. Per què s'ha triat aquest eslògan?

És un eslògan necessari perquè cal reivindicar tota la lluita i treball de les nostres predecessores. Un homenatge a totes les dones que durant anys han lluitat i treballat pels nostres drets i per la igualtat efectiva i real entre dones i homes.

Hui continuem lluitant i fent feina en xarxa per consolidar el que elles van conquerir i per continuar avançant en la consecució d'una societat efectivament igualitària i lliure d'estereotips. És el nostre deure no oblidar el camí ja recorregut, és a dir, que ‘nosaltres som perquè elles van ser’.

Una de les qüestions que es vol treballar aquest any és la importància de la sororitat entre les dones. Qué pot fer l’Ajuntament per potenciar-la a la ciutat?

Tindre la voluntat d'avançar en una ciutat més igualitària. Nosaltres, mitjançant el Servei d'Igualtat d'Oportunitats de l'Ajuntament, engeguem durant tot l'any desenes d'iniciatives, projectes i campanyes per seguir fent passos ferms cap a la igualtat real.

Ho fem comptant amb totes, des de la sororitat, compartint objectius comuns perquè juntes som més fortes. Així, impartim formació a centres educatius de primària i secundària, a associacions i entitats i, en general, a tota la ciutadania; realitzem campanyes de sensibilització social contra la violència masclista i desenvolupem amb rigorositat els plans d'igualtat. I ho fem comptant sempre amb el teixit associatiu feminista, sense el qual cap avanç seria possible.

Segons la conselleria l'escletxa de gènere ha caigut un 0,6% en un any. Quina és la situació a Castelló?

A la nostra ciutat, com a la resta de municipis de l'Estat, segueix havent-hi una diferència salarial injusta entre homes i dones que desenvolupen el mateix treball. I aquesta qüestió només podrà superar-se promovent per llei l'obligació de fer públiques les retribucions, fomentant la conciliació i, inclús, promovent incentius a empreses que tinguen més del 40% de dones en els càrrecs directius.

Les últimes estadístiques indiquen que ha crescut el percentatge de joves que neguen que existisca la violència de gènere. Per què creus que està passant?

Passa des del moment en què els discursos d'odi i negacionistes s'instal·len a les administracions i es normalitzen als mitjans de comunicació. No devem blanquejar els discursos d'eixa dreta que menysprea i frivolitza els assassinats masclistes, les diferències de gènere i neguen una desigualtat més que evident.

Per això a Castelló posem tots els recursos que tenim al nostre abast per continuar sensibilitzant a la ciutadania, perquè mantenir els privilegis d'uns enfront del perjudici de les dones és, quan menys, una anomalia democràtica. Desitge que no governe l'extrema dreta a la nostra ciutat, perquè allà on governa, nosaltres les dones estem perdent en drets i llibertats.

Castelló tindrà 4 punts violeta per denunciar agressions en Magdalena. Creus que la societat castellonenca viu cada vegada més la festa d’una forma igualitària o encara trobem massa masclisme a les activitats lúdiques?

Tindrem quatre punts violeta per prevenir i assessorar. Evidentment, cap esdeveniment festiu pot justificar, de cap de les maneres, cap tipus d'agressió o assetjament sexual. Castelló som una ciutat justa, solidària i igualitària, d'això no hi ha cap dubte i encara així invertir en prevenció és la clau per evitat qualsevol situació injusta, desigual i sexista.

Per tant, continuarem coordinant tots els recursos necessaris perquè tinguem al nostre abast totes les ferramentes necessàries per a evitar, ajudar, denunciar o perseguir qualsevol situació d'agressió o abús. Festa sí, però una festa lliure d'agressions sexistes.

Entre les activitats pel 8M s'organitza una ponència sobre dones i salut mental. La pandèmia ha afectat més a les dones?

Sense dubte. De fet, som les dones les que hem hagut de compaginar el treball assalariat amb l'educació dels nostres fills i filles i les cures. L'enquesta realitzada el passat 2021 no deixa lloc a dubte en què som les dones les que hem suportat el pes de les cures, les tasques domèstiques i el teletreball. És a dir, la càrrega mental i el temps invertit és el nostre, i això acaba passant factura. Cuidar-se és feminista.

Pujar