elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els tractaments antimosquits comencen a tindre efectes en la Marjal de Castelló

Els tractaments antimosquits comencen a tindre efectes en la Marjal de Castelló
  • La Diputació reforça les polvoritzacions i els veïns insisteixen a demanar més tractaments aeris

MÉS FOTOS
Els tractaments antimosquits comencen a tindre efectes en la Marjal de Castelló - (foto 2)

Els tractaments antimosquits en la Marjal de Castelló comencen a tindre efectes. Així ho han assegurat membres de l'associació de veïns en la presentació de la campanya de reforç que durà a terme la Diputació en la zona.

En la presentació del pla han sigut presents el president de la Diputació, José Martí, i la diputada de Medi natural, María Jiménez, que ha explicat que “en l'última setmana s'han dut a terme 45 tractaments”.

De fet, com ha explicat Martí, davant el problema s'ha fet una modificació de crèdit de 205.000 euros, amb el que a més es té diners reservats per a poder realitzar quatre vols aeris més, encara que recorden que per a això és necessari l'autorització de la Generalitat amb tres requisits: grans acumulacions d'aigua estancada, que no hi haja habitatges a prop i presència de larves.

Tres condicions que, segons expliquen, no es donen en aquests moments. “El tractament terrestre és el més efectiu perquè actua contra les larves i també contra els mosquits adults, que són els que piquen, mentre que amb els tractaments aeris solo s'actua contra les larves”, ha assenyalat Jiménez.

I és que els veïns han sol·licitat a les autoritats provincials que s'augmenten les fumigacions aèries. “Antigament venia una avioneta i fumigava i no teníem tants mosquits” ha recordat un dels veïns presents, que considerava que amb el tractament terrestre no es podia arribar tan lluny. Referent a això, i segons els tècnics, els canons de fumigació dels tot terrenys poden arribar fins a 25 metres de distància, sempre que l'aire vaja a favor.

Per part seua, el president de l'associació de veïns, Daniel Benjamín, ha explicat que el reforç dels tractaments durant els últims dies “s'ha notat” en una reducció dels dípters, encara que assenyala que “a les vesprades la situació continua sent complicada, no pots ni berenar a l'aire lliure”.

Un altre veí ha explicat que, malgrat que els mosquits comuns sí s'han reduït, pel que sembla els tigre encara persisteixen, i són els que més danys produeixen, especialment en els més xicotets. A més, asseguren que en zones com Senillar, pese a la calor i l'absència de pluges, encara hi ha zones amb aigües estancades.

Els veïns, de fet, es van manifestar diumenge passat, 5 de juny, front la tinença d'alcaldia del Grau davant la proliferació dels dípters amb l'arribada de la calor. Demanaven a les administracions un reforç dels tractaments com el que s'està realitzant i criticaven que “s'ha tardat massa a començar a fumigar” en un any com aquest 2022, on la combinació de gran quantitat de pluges i altes temperatures és el caldo de cultiu perfecte per a l'insecte.

Una tasca de tots

“Des de la diputació complementem els tractaments dels Ajuntaments a través del Pla Provincial antimosquits”, ha explicat Martí, que ha recordat que “les zones urbanes són competència dels consistoris mentre que les rurals les porta la Diputació”.

“La setmana que ve tractarem en quasi 80 municipis de tota la província i hem augmentat els tractaments terrestres fins a tindre aquest any 270 més que l'any anterior”, fins a un total de 1.170 jornades de fumigació, segons ha indicat el president.

En qualsevol cas, Martí ha recordat que aquest problema “és cosa de tots, si treballem Diputació i Ajuntaments de manera coordinada serem més eficaces i aconseguirem disminuir la presència dels mosquits”, al mateix temps que ha volgut fer una crida a la col·laboració dels veïns, advertint que “el mosquit tigre no està en les marjals sinó en les xicotetes acumulacions d'aigua que hi ha en llocs com a tests”.


Segons han indicat, la Diputació de Castelló ja ha invertit en el que va d'any 231.000 euros en la realització en tot el territori de la província de Castelló de 358 jornades de tractament terrestre contra els mosquits i dues jornades de vols per a tractaments aeris.

A més, han explicat que el Pla, que dura tot l'any, "es durà a terme amb un cost inferior", ja que "la inversió anual en 2020 i 2021 va ser d'al voltant d'1 milió d'euros, mentre que l'adjudicació del nou contracte en 2022 s'ha efectuat per valor de 630.000 euros".

Pujar